Tervezd a nyugdíjad

Ki mehet nyugdíjba 2016-ban?

2016. január 12. - naturevic

Ki mehet nyugdíjba 2016-ban?

Ismét elkezdődött egy év, és ez nem történt másképp a nyugdíjra való jogosultság szempontjából sem. Nézzük meg, hogy az idén ki vonulhat a törvény alapján nyugdíjba.

2016. évben a nyugdíjkorhatár alapján, a születési évüknek megfelelően öregségi nyugdíjra kizárólag az 1953. előtt született személyek, valamint az 1953. évben született személyek a 63. életévük betöltése napjától szerezhetnek jogosultságot.

Természetesen az a szabály nem változott, hogy öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatár betöltése mellett legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Az, aki nem rendelkezik 20 év szolgálati idővel, de rendelkezik legalább 15 évvel, annak öregségi résznyugdíjat lehet megállapítani.

Ahogy egy korábbi cikkemben már írtam, akinek résznyugdíjat állapítottak meg, az a megállapítást követő 15 napon belül megállapodást köthet a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél az öregségi teljes nyugdíjhoz – 20 évhez – hiányzó szolgálati idő megvásárlására.

Jó hír, hogy a nőknél– nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül – továbbra is nyitott a lehetőség a nyugdíjba vonulásra, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel.

Fontos megjegyeznem, hogy a nyugdíj megállapítása nem automatikus, azt az érintettnek kell kezdeményeznie. Ezt jobb minél előbb megtenni, hiszen a nyugellátás megállapítására irányuló igényt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni.

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr768265598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása