Tervezd a nyugdíjad

Nyugdíjhelyzet 2015 - kitekintés a jövőbe

2015. november 05. - naturevic

Nemrégiben tartotta konferenciáját a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy eléggé lehangoló volt az a jövőkép, amit a szakértők elénk tártak.

Mindenki számára egyértelmű, hogy Európa szinten nem fogja kiszolgálni a társadalmat a jelenleg Magyarországon is működő felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer. Az öregedő társadalom problémája előbb-utóbb a nyugdíjak szintjének csökkenéséhez a nyugdíjkorhatár emeléséhez fog vezetni.

Magyarország különösen nehéz helyzetben van, hiszen évtizedek óta romlik a nyugdíjasok és a nyugdíjjárulékot fizetők aránya. Ugyan hosszú idő után az elmúlt években lelassult ez a folyamat, de ez csupán annak köszönhető, hogy a nyugdíjrendszert jelentősen átalakították, emelték a nyugdíjkorhatárt, megszüntették az előrehozott nyugdíjakat és a 13. havi nyugdíjat is. Viszont azt mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi rendszer 20-30 év múlva teljesen össze fog omlani, hiszen képtelenség lesz a mostani színvonalon tartani a nyugdíjakat úgy, hogy kevesebben lesznek az aktív keresők. Persze az állam valószínűleg biztosítani fog egy alapellátást, no de az mire lesz elég?

8959919_l.jpg

Az ONYF adatai szerint ma Magyarországon közel 2,2 millióan kapnak valamilyen nyugellátást, és ez a szám folyamatosan növekedni fog. Az átlagos öregségi nyugdíj nettó 118.739.-Ft.  A nők különösen hátrányos helyzetben vannak, hiszen a munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt ők átlagosan 15%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál. Ennek oka, hogy a nők átlagbére 17%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké, valamint Magyarországon az esetek 95%-ában a nők maradnak otthon újszülött gyermekükkel. Ilyenkor az amúgy is alacsonyabb jövedelmük bizonyos százalékát kapják csak meg, ami tovább rontja nyugdíjkilátásaikat.

Nem vagyok jós, de egyet biztosan tudok. A mostani 25-50 éves korosztály tagjai - akik ma nagyrészt biztosítják a jelenlegi nyugdíjrendszer működését és színvonalát – nagy bajban lesznek, ha csak az államtól várnak segítséget nyugdíjas éveikre vonatkozóan. Az öngondoskodás szerepe felértékelődött és ez egyre csak fokozódni fog. Sokan lesznek olyanok, akik az utolsó pár évre hagyják majd a nyugdíjra szánt megtakarítások előteremtését, de félő, hogy ők már későn lépnek.

Épp ezért arra bíztatok mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten minél korábban gondoljon a nyugdíjas évekre. Ebben segítségül lehet venni különböző államilag is támogatott lehetőségeket, melyekre következő cikkeimben részletesebben is ki fogok térni.

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr478052578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása