Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? - Mi, nők 2. rész

2015. augusztus 15. - naturevic

A háztartásbeliség

Néhány évtizeddel ezelőtt talán népszerűbb volt ez a státusz, napjainkban inkább csak a kiemelkedő anyagi helyzetben levők engedhetik meg maguknak, hogy a nőknek ne kelljen eljárni pénzt keresni. Nem mintha a háztartásbeliek által elvégzett feladatok ne érnének fel akár egy teljes munkaidős munkahellyel. A közelmúltban végzett felmérések és játékos jövedelem-számítási próbálkozások alapján egy háztartásbelinek havi 200 ezer forint környékén kellene keresnie – csak éppen nincs, aki kifizesse neki (bár felmerült már, hogy az államnak nem segélyeket, hanem ilyen fizetéseket kellene adnia). 

Így egy nőnek nincs sok választása: vagy munka mellett tartja rendben a háztartást, vagy otthon marad és esetleg otthon végzett, mondjuk kézműves tevékenységgel keres kiegészítő pénzt, vagy dolgozik és segítséget vesz fel maga mellé. Ez utóbbi eset meglehetősen faramuci, hiszen a nő nem kap pénzt ugyanazért a munkavégzésért, amiért a háztartási alkalmazott igen...

A nők nyugdíja

A nők nyugdíja általában alacsonyabb, erről írtunk már a csúcsnyugdíjakról szóló cikkünkben is: a férfiak átlagnyugdíja havi 16 ezer forinttal haladja meg a nőkét. Ez nyilvánvalóan adódik abból, hogy a nők fizetései is alacsonyabbak, de közrejátszhat benne az is, hogy a gyermeknevelés terhei miatt a nők kevesebb lehetőséget tudnak megragadni az előrelépésre, a magasabb fizetések megszerzésére, illetve a kiegészítő kereseti lehetőségek kihasználására. 

Nyilvánvalóan, ahogy fizetés sem jár, úgy nyugdíjat sem kapnak a nők a háztartási munka után, de a gyereknevelésben tanúsított állhatatos munkájuk sem von (még) sajnos maga után jutalmazást idős éveikre.

shutterstock_296153657.jpg

Nem könnyű a nők helyzete

Alacsony fizetések mellett és kiegészítő kereseti lehetőségek hiányában nem könnyű a nők helyzete, ha a nyugdíjas éveikről szeretnének gondoskodni. Az előtakarékosság tekintetében a felelősség inkább a munkaadókon és a családon van. Az előbbi jutalmazási eszközként, a megbecsülés jeleként járulhat esetleg hozzá az adott női munkaerő nyugdíj-előtakarékosságához, míg a család a családi kasszából szoríthatja ki az előtakarékosság részleteit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr857708790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása