Tervezd a nyugdíjad

Hogyan hat a feketemunka a nyugdíjra?

2015. december 14. - naturevic

A bejelentés nélküli foglalkoztatás – közismertebb nevén feketemunka – sok szempontból jelent kockázatot mind a munkáltató, mind a munkavállalók számára. Ha a nyugdíj és az arra való jogosultság oldaláról közelítjük meg a témát, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy ezzel a teljesen szabálytalan foglalkoztatási formával a munkavállalók csak rosszul járhatnak.

Miért is mondom mindezt?

A feketemunka egy nem létező jogviszony, hiszen nincs mögötte a törvény által előírt bejelentési kötelezettség, így az semmiképp nem minősül szolgálati időnek. Ráadásul egyik fél részéről sem történik járulékfizetés. Ha ilyen formában vállalunk el egy munkát, akkor ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen kellemetlen meglepetés érhet a nyugdíjba vonuláskor. Ezen jogviszonyokat nem fogják elismerni, és könnyen lehet, hogy pont az az időszak fog hiányozni a szükséges szolgálati időnkből, amit ilyen feketemunkával töltöttünk.

15422010_m.jpg

Bevett szokás, hogy a munkáltatók csak részmunkaidőben jelentik be a munkavállalókat, és a járulékok befizetését is kevesebb jövedelem után teljesítik, mivel a többi járandóságot „zsebbe” fizetik. Az ilyen munkaviszony ugyan szolgálati időnek minősül, de a nem valós bevallott jövedelem jelentősen csökkenti a nyugdíj számításánál az átlagkeresetet, és a majdani nyugdíj összegét.

Sokan azt gondolnánk, hogy ez egy magyar sajátosság, de nem így van. Sajnos egyre több külföldön dolgozó munkavállalótól kapok olyan visszajelzéseket, hogy a határokon túl is folyamatosan terjed a feketemunka. Ez aggodalomra adhat okot, hiszen itt olyan országokra gondolok, mint Németország vagy Ausztria, ahol évekkel ezelőtt még egyáltalán nem volt jellemző ez a „foglalkoztatási forma”.

Utalva egy korábbi cikkemre, mely a más EU-s tagországban szerzett szolgálati idővel foglalkozott felmerülhet a kérdés, hogy vajon ott is érvényesek-e a fentiek. 

A válaszom egyértelműen igen, hiszen a szolgálati idő szempontjából a feketemunka nem létezik. 

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr808171940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Juhász 2015.12.15. 08:39:04

Kedves Zsolt!

Ha valaki feketemunkába dolgozik le egy cégnél 1 hónapot (napi 1 órára bejelentve), az mit tud tenni a cég ellen? Lévén, hogy Ő maga is bűncselekményt követ el?

Járható út-e, ha begyalolog az adóhatósághoz és a papírjaival elmagyarázza a helyzetet és kijelenti, hogy megfizeti az általa be nem fizetett járulékokat, de szeretné, hogy a cégnél tartsanak egy komolyabb adóhatósági vizsgálatot? Mert gyanítom mindenkit így foglalkoztatnak, ami biztosan szép summa...
süti beállítások módosítása