Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? – cégtulajdonosként

2015. augusztus 10. - naturevic

Az előző részből kiderült, hogy nem-alkalmazottként milyen nehézségekkel kerülünk szembe, ha a nyugdíjas éveinkre gondolunk. Azokat a sorokat olvasva úgy tűnhet, hogy ha valaki alkalmazott vagy éppenséggel munkaadó, sokkal könnyebb helyzetben van az idős-kori jövedelmének előkészítésében. Sajnos ez egyáltalán nincsen így, hiszen egy cég vezetésének is megvannak a maga nehézségei és buktatói, és ha az ember éppen saját cégét igyekszik egyenesben tartani, illetve felfuttatni, sokszor saját érdekeit kell a háttérbe szorítania.

Céllal és hittel alapítunk

A leggyakrabban azért alapítunk céget, mert hiszünk abban, hogy a szolgáltatás, amit nyújtani készülünk, vagy a termék, amit forgalmazni vagy gyártani fogunk, hasznos lesz az emberek számára. Bízunk abban, hogy lesz piacunk, a potenciális partnerek nyitottak lesznek felénk, és gyorsan, gördülékenyen megtaláljuk a vevőinket/megrendelőinket. Ha ez így is történik, a cég életének megvannak a maga ciklusai, van, amikor gyorsabb a fejlődés és van, amikor lassabb, van, amikor több a bevétel, van, amikor kevesebb. 

shutterstock_272832536.jpg

A cég kormányzásáért, a nehéz időszakok átvészeléséért a cégvezető a felelős, aki gyakran saját érdekeit szorítja háttérbe a megmaradásért vagy a következő fejlődési lépcsőfok sikeres megtétele érdekében. Gyakran előfordul, hogy a nehéz időszakban nem veszi fel a fizetését vagy nem teljes egészében, visszaforgatja a nyereséget, miközben az alkalmazottait becsülettel és kitartóan kifizeti. 

A prosperáló cég vezetőjének is érdemes a jövőre készülnie, és nem csak azzal a gondolattal, hogy „úgyis meggazdagszom a végére”. A piac változékony, a fejlődés gyakran kiszámíthatatlan, így a folyamatos és előrelátó takarékoskodás vagy befektetés a végén csak kifizetődő lehet. Alacsony részletű, de extra kifizetéseket engedélyező nyugdíj-előtakarékossági program megszakítás nélkül is segíthet áthidalni a jövedelembeli hullámzást. 

Cégtulajdonos kényszerből?

A gazdasági válság, annak ellenére, hogy a nagy cégek háza táján óriási károkat és szinte minden esetben nem kis kalamajkát okozott, számos kisvállalkozás és ún. startup cég létrejöttét hozta magával. Ez a jelenség azzal van összefüggésben, amiről korábban is szó volt már: a nagy cégek kénytelenek voltak számos munkavállalójuktól megválni, mert képtelenek voltak kitermelni azok bérét. Az utcára kerülő és új munkahelyet találni képtelen, ugyanakkor magasan képzett és sok esetben nem kevés tapasztalattal rendelkező potenciális munkavállalók – akár magányosan, akár néhányan összefogva – gyakran kényszerből saját céget alapítottak. 

Folytatjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr307696304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása