Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? – szülőként

2015. augusztus 04. - naturevic

A gyermekvállalás társadalmi kérdései

Amikor az ember oda jut az életében, hogy utódok világra hozatalán gondolkodik, érzékenyebb lesz, nem csak a társadalmi problémákra, hanem a múlt-jelen-jövő kérdéseire is.

Számos dolog a hírekben hosszú időn keresztül az egyik fülünkön be, a másikon pedig ki, egészen addig, amíg úgy nem érezzük, hogy mi is érintve vagyunk a kérdésben. Várandós vagy kisgyermeket nevelő szülőként az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy az élet minden dolgával kapcsolatban érintetté válik. Egyszeriben szeretné a világot tisztán átlátható, gördülékenyen és hatékonyan működő helyként látni, amely biztonságos és támogató a benne élők számára.

shutterstock_227613223.jpg

Hazánkban – és még számos fejlett országban – egyre erősödő tendencia az elöregedés, vagyis az, hogy az idősek aránya nő a társadalom teljes létszámához, illetve az aktív korú, dolgozók létszámához képest. Ez azért nagy probléma, mert egyre kevesebb aktív, azaz dolgozó, értékteremtő és kereső emberre hárul egy nyugdíjas támogatásához szükséges költségek előteremtése. Ezzel párhuzamosan reálértékben stagnálnak vagy csökkennek a nyugdíjak és nagymértékben romlanak az esélyek a rentábilis nyugdíjak elérésére (pl. a munkanélküliség miatt).

Ez a helyzet mázsás terheket ró a társadalom minden korosztályára, hiszen csökken a gyermekvállalási hajlandóság, egyre nagyobb súly nehezedik az aktív korúak vállára és lehetetlen helyzetbe hozza az időseket.

Miből vállaljunk gyereket?

A kisgyermek vállalása nem csak a vágyon múlik, vagyis nem csak az dönti el a kérdést, hogy szeretnénk-e szülővé, családdá válni, hanem azon is, hogy magabiztosan érezzük-e, hogy el tudjuk látni, biztosítani tudjuk majd számára mindazokat a dolgokat, amelyeket szükségesnek érzünk. A szülőpár ilyenkor megvizsgálja az anyagi forrásait és azt is pontosan számba veszi, hogy a várandósság, a szülés, a gyermekágy és az első évek időszakában milyen anyagi kieséssel kell számolni, ha a leendő anyuka nem tud vagy nem akar dolgozni (mert inkább a gyermekneveléssel töltené az idejét).

Természetesen azok számára, akik teljesen a törvényben előírtak szerint dolgoznak – bejelentve, lehetőleg a fizetésük teljes összegével – létezik a hivatalos támogatáscsomag. Az, hogy ez mire elég, mindenki saját élet- és anyagi helyzetét, életminőségét és elvárásait tekintve egyedileg dönti el. Ha valaki megteheti, hogy előre gondolkodjon, és lehetősége van félretenni erre az időszakra, az a megtakarításaiból vagy befektetéseiből kipótolhatja a „konyhapénzt”, de sajnos igen kevesen vannak így.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr717679096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása