Tervezd a nyugdíjad

A világ nyugdíjrendszerei 3. – Szlovákia és Csehország

2015. július 23. - naturevic

Szlovákia

Északi szomszédunknál két pilléren nyugszik az időskorúak anyagi ellátása, az állami és a magánnyugdíj-pénztárakon. Az elmúlt időszakban több változáson ment keresztül a rendszer, és átfogóan tekintve ezeket nagyon úgy tűnik, hogy a változások a magánnyugdíj-rendszer rovására történtek.

Míg kezdetben kötelező volt a munkavállalók számára a mindkét pillérbe való belépés, később a magánnyugdíj esetében ez puszta lehetőséggé változott. A következő mérföldkő az volt, hogy a járulékok arányain változtattak, majd több lépésben „megnyitották a pilléreket”, azaz lehetővé tették, hogy először a 40 év felettiek, majd később bárki kiléphessen a magánnyugdíj előtakarékosságából és visszasoroljon az állami biztosításba. A gyermekgondozási segélyt igénybe vevők már nem is léphetnek be a magánnyugdíj-pénztárak tagjai közé. A magánnyugdíj-pénztárak vonzerejét kívánták csökkenteni azzal is, hogy növelték a kötelező biztosítási időt 10-ről 15 évre.

shutterstock_258348494.jpg 

Az intézkedések ellenére a munkavállalók nagy százaléka erősen ragaszkodik a magánnyugdíj-pénztárbeli tagságához, amin azért sem lehet csodálkozni, mert az állami biztosítás elég nehéz helyzetben van. A tervek között szerepel – bár határozat még nem született róla – a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelése is.

Csehország

Az országban az állami nyugdíjbiztosítás mellett különféle kiegészítő nyugdíjalapokban van lehetőség spórolni az idős évekre. Ezek nem magánnyugdíjpénztárak, de az önkéntes előtakarékosságot az állam támogatja, sőt a munkaadónak is van lehetősége hozzájárulni a havi járulékhoz (ennek összegét aztán a cég leírhatja az adóalapjából).

Az állami nyugdíjbiztosítás körülményei egyre szigorodnak és még hosszú távon is ez van tervben. Mivel az országban igen nagy arányú a nyugdíjasok száma, és az arány nagy mértékben tovább romlik (2030-ra azt prognosztizálják, hogy a lakosság 30%-a nyugdíjas lesz), nagy terhet ró a munkavállalókra a nyugdíjak megteremtése. Ez az év lesz a nyugdíjkorhatár emelésének ideje 62-ről 65 évre, a biztosítási idő 25-ről 30 évre való növelés már megtörtént.

A magánnyugdíj-pénztárak bevezetéséről egyelőre csak viták folynak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr587648942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása