Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? – cégtulajdonosként 2.

2015. augusztus 12. - naturevic

 

Cégtulajdonos kényszerből? – a korábbi cikk folytatása

Ezek az induló cégek a válság okozta felkavarodott értékrendben a nagy cégek konkurensei tudtak lenni, amennyiben rendkívül alacsony árakon kínálták magas színvonalú termékeiket/szolgáltatásaikat. És miért ne tudták volna? Hiszen pár héttel korában (és előtte akár évekig) olyan helyen dolgoztak, ahol ilyeneket állítottak elő. 

Ha az induló cégeknek megfelelő kapcsolatai vannak vagy éppen jól nyúlnak a rendelkezésükre álló és számukra megfizethető marketingeszközökhöz, a vállalkozások működőképesek lesznek és hamar felfutnak. De ha döcögősebben indul a dolog, akkor bizony előfordulhat, hogy jó hosszú időt kell átvészelni az elején, amíg a normál életvitelhez szükséges jövedelmet kitermeli a vállalkozásunk. 

Abban az időszakban, amikor még nem áll stabil lábakon a cég, a cégvezető nehezen gondol a jövőre, hiszen a jelen is bizonytalan. Ugyanakkor azt sem volna szabad elfelejteni, hogy nem tudhatjuk, meddig tart ez az időszak, nem biztos, hogy megérkezik a várva-várt áttörés, sőt az is benne van a pakliban, hogy ha bedől a cég, magával ránthatja a vagyonunk egy részét is, ha nem az egészet...

shutterstock_171163691.jpg

Az éremnek két oldala van

Cégtulajdonosként az ember két szemszögből is vizsgálhatja a nyugdíj kérdését: saját maga és – ha vannak – alkalmazottai érdekeit szem előtt tartva. A két szemszög egymástól függetlenül is vizsgálható, de vannak olyan élethelyzetek is, amikor egy térfélre vagy éppen egymással szembe kerül a két dolog. 

Az előzőekben a saját szemszöget vizsgáltuk, de nagyon fontos, hogy a cégvezető tisztában legyen azzal is, hogy alkalmazottai nyugdíj-előtakarékossága az ő kezében hatásos jutalmazó-elismerő eszköz. Ha a cég olyan helyzetben van, hogy a jutalmazásra egyáltalán van keret, érdemes körbejárni azokat a lehetőségeket, hogyan lehet ezt a forrást alkalmazottaink jövőjére, a nyugdíjas évek megkönnyítésére fordítani. Az ilyen jellegű elismerés sokkal többet jelent a munkavállalóknak mint a pénz, hiszen úgy érezhetik, hogy törődnek velük, és az eszközválasztáson a hosszú távú együttműködés igénye is átsejlik.  És legalább ők is megmenekülnek attól, hogy azonnal elköltsék – mint a pénzjutalommal tennék.

 

A cikk első részét itt olvashatja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr887696334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása