Tervezd a nyugdíjad

A külföldi szolgálati idő beszámítása a nyugdíjba

2015. július 20. - naturevic

Az Európai Unió tagországai között megállapodás van érvényben, amelynek köszönhetően a tagországokban végzett legális külföldi munka ideje nem veszik el, hanem beleszámít a nyugdíjba.

Ennek alapvetően két módja lehetséges: ha egy évnél rövidebb időt dolgoztunk külföldön, akkor az itthoni nyugdíjigazgatóság úgy veszi figyelembe a külföldi munka idejét, mintha itthon dolgoztunk volna. Ha egy évnél többet töltöttünk kint munkával, akkor résznyugdíjra vagyunk jogosultak az adott országból.

A résznyugdíjnak további feltételei is vannak. Egyrészt ahhoz, hogy résznyugdíjra jogosult legyen a munkavállaló, el kell érni az adott országban érvényes nyugdíjkorhatárt. Másrészt összesen meg kell lennie a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időnknek is.

shutterstock_170370428.jpg

Hogyan számolják ki a résznyugdíjat?
A teljes szolgálati idő figyelembevételével kiszámolják a nyugdíj fiktív összegét, majd ennek akkora részét fizetik ki, amekkorát az összes időből az ember adott országban töltött. Vagyis pl. ha 40 évet dolgozott összesen valaki, és abból 10 évet töltött Angliában, akkor a 40 évre kiszámolt összeg 25%-át (10/40, azaz egynegyed) kapja meg. Ezt a módszert pro-data-temporis, azaz időalapú számításnak hívják.

Abban az esetben, ha itthon is és külföldön is kitöltötte a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt, kissé eltérő a számítás módja. Ebben az esetben a másik országban kiszámítják a teljes nyugdíját az ott töltött időt alapul véve, majd kiszámolják résznyugdíjként is az összeget (vagyis a teljes szolgálati időt figyelembe véve és a fiktív nyugdíj külföldön töltött időhöz arányuló részét véve), majd megnézik melyik összeg a nagyobb, és azt folyósítják.

Nézzünk erre is egy példát, hogy érthetőbb legyen! Ha valaki 20 évet dolgozott Ausztriában (és az itthoni idejével együtt összesen 45-öt), akkor egyszer ki lehet számolni az ausztriai nyugdíját úgy, mintha összesen 20 évet dolgozott volna (és azt mind ott), vagy a 45 év figyelembevételével, és annak a 20 évre eső részét venni.

Az időarányú számítás hazánk EU csatlakozása óta van érvényben, de természetesen előfordulhat, hogy valaki a csatlakozás éve előtt dolgozott külföldön, illetve előtte került a nyugdíja megállapításra. Kérésre a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nemzetközi ügyekkel kapcsolatos részlege felülvizsgálja és kiigazítja a nyugdíj összegét.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr187641798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2018.02.01. 03:56:05

Sajnos, a két ország összefog, ellened, és így sokat veszíthetsz, mert a pénz az ördög találmánya
süti beállítások módosítása