Tervezd a nyugdíjad

A világ nyugdíjrendszerei 2. - Anglia

2015. július 17. - naturevic

Sorozatunkban másodiknak azt az országot választottuk, ahova napjainkban igen sok magyar vándorol ki hosszabb-rövidebb időre. Az ország a korábban említett Mercer Global Pension Index szerint B kategóriájú besorolást kapott, a magyarázat szerint stabil és fizetőképes nyugdíjrendszere van, sok előnnyel, de néhány szempont mentén szükség van javításokra.

Az angol nyugdíjrendszer aktualitásai

Az Egyesült Királyságban éppen folyamatban van egy igen hosszú távú módosítás, amely a férfi-női nyugdíjkorhatár egységesítését és felemelését tűzte ki célul. A jelenlegi helyzet szerint a két korhatár már megegyezik: az 1953 előtt születettek részére 65 év, az ez utáni születési dátummal rendelkezőknek pedig egyénileg kell kikeresni a rájuk vonatkozó paramétert a forgalomban levő aktuális táblázatokból.

shutterstock_269729930.jpg

A folyamat során fokozatosan 68 évre fogják felemelni a nyugdíjba vonulás megengedett időpontját, ennek állomásai: 2020-ig 66 év, 2034 és 2036 között 67 év, 2044 és 2046 között 68 év.

Természetesen ez az állami forrásból érkező nyugdíjakra vonatkozik.

Az angol nyugdíjrendszer felépítése

Az állami nyugdíj-jogosultság feltétele a NIN-nek nevezett nyugdíj-járulék fizetése. Az időszakosan munkanélküli vagy kisgyermeket nevelő állampolgárok részére az állam NIN-krediteket biztosít. A nyugdíj összegének megállapítása az ún. nyugdíjalapból történik, ha valaki a nyugdíjkorhatárt elérve tovább dolgozik, emeli ennek összegét.

Létezik magánnyugdíj-rendszer is, ennek jelentős részében a munkavállalók részére a munkáltató által biztosított nyugdíj-számlákon, vagy a munkáltató saját nyugdíjkasszájában gyűjtik a pénzt. A céges magánnyugdíj-pénztárak működéséről a kollektív szerződés rendelkezik, amelyben azt is lefektetik, hogy hány – a cégnél eltöltött –év után adnak nyugdíjat (életkortól függetlenül).

Elérhetőek a piacon különféle nyugdíjbiztosítások is, sőt erre szakosodott biztosítók is vannak. 2010-ben a britek kétharmada rendelkezett ilyen biztosítással.



Folytatjuk a magyarok által végzett angliai munka nyugdíjba történő beszámításával!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr297636100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 14:46:08

Teljesen nyilvánvaló, hogy az állami nyugdíjat, mint fogalmat el kell felejteni.
Öngondoskodás a megoldás. Mindenki úgy gondoskodik magáról, ahogy akar. Nekem ne mondja meg a tetves, kurva, korrupt, rossz gazda állam, hogy mikor vonuljak vissza!
Évezredekig éltek az emberek állami nyugdíj nélkül. Hülyeség volt bevezetni. de nem engedik kivezetni, mert akkor a politikusok nem tudják ellopni a kényszerrel befizettetett pénzemet.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 14:56:19

13 millió forint manyup-megtakarításomat lopta el a FIDESZ.
Előtte is fizettem, közben is fizettem, azóta is fizetek az állami alapba is.
Ha a befizetéseimet megtarthattam volna, a kutyának nem mutatnék utat..

Pofátlanság, hogy befizetésre kényszerítenek, folyamatosan a fejemhez vágják, hogy nem jár semmi, gondoskodjak magamról és még azt is a korrupt tetvek mondják meg, hogy mikor mehetek nyugdíjba.

kvadrillio 2015.07.18. 16:25:36

egyelőre itt..., MAGYARORSZÁGON, NINCS MUNKA, tehát a fél országnak nem lesz elegendő szolgálati ideje, hogy nyugdíj jogosultságot szerezzen ! krumplika ! te egy nagyon gazdag burzsuj lehecc !!! akkor is, ha nem kommen telhetek rád ! :OO)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) FASZ FOGJA A TE NYUGDÍJADAT FIZETNI ! :o)))))

kvadrillio 2015.07.18. 16:26:49

HMMM....HÁT EZ MEG HOGYAPICSÁBA JELENT MEG, HA "NEM KOMMENTELHETEK !!!""""" VOLT PIROSSAL KIÍRVa ??? :O)))))))))

Zoli a séf 2015.07.18. 17:06:45

Szép dolog az öngondoskodás, de az emberek nagyon nagy részének nem áll módjában hosszú évtizedeken át félretenni a jövedelmük, magyar viszonylatban meghatározó részét, mert erre egyszerűen nem jut a hazai bérviszonyok mellett. Ez tény, akik ezt figyelmen kívül hagyva állandóan azt ismételgetik, , "öngosdoskodás", azoknak halvány valóság érzékük sincs.
Más oldalról: dolgoznék én is, meg gondolom a többség is, teljesen legálisan, a teljes, kézhez kapott jövedelmem után adózva, járulékot fizetve, de addig, amíg a munkáltató szabja meg feltételként, hogy milyen összegre legyek bejelentve, -mert Ő diktálja az alkalmazásom feltételeit, és ha nem tetszik le is út, fel is út,-de addig ne várják az "okos " közgazdászok, hogy növekedjen a nyugdíj kassza bevétele. Egyébként, a már évtizedekkel ezelőtt tudták, hogy baj lesz a jelenlegi rendszerrel, akkor miért nem változtattak? Miért nem találtak ki egy jobb, megbízhatóbb rendszert?
Az, hogy a magyar magánnyugdíj pénztári rendszer mennyire volt biztos, az nagy kérdés, és csak akkor kaptunk volna rá választ, amikor először, tömegével mentek volna nyugállományba a tagok. Az én félelmen, hogy addigra azoknak a pénze el lett volna lopva, aztán majd jött volna a sajnálkozás, hogy hát, "rossz befektetés, kedvezőtlen gazdasági környezet, folyamatok", szóval jött volna a magyarázkodás, hogy miért nem tudnak fizetni a tagoknak. Az kéretik nem elfelejteni, hogy az elszámoláskor több ezer, vagy tízezer tagnak a befizetése után nem volt hozadék, szóval valószínüleg, ők nem kaptak volna magánynyugdíjat, vagy nem annyit, hogy számottevő jövedelemhez jussanak, és akkor kellene belépni az államnak, mert ha jól tudom akkor az állam garanciát vállalt ezekért a befizetésekért.
Magyarországon, amit el lehet lopni, azt el is fogják lopni, legyen az bank, biztosító, vagy maga az állam.

vuvuvu2 2015.07.18. 19:19:27

@Krumpli Bogart: a 13 milliósmegtakarításodon nagyon csodálkoznék, ugyanis a manyup rendszer csak 98 óta volt. aki első naptól tag volt és a maximumot beizette, azaz aTB plafonig vonták a járulékot a fizetéséből, attól nagyságrendileg 5 milliót szippantott be az állam manyup címen, mert ugye a reálhozamot azt visszakapta mindenki akinél volt reálhozam. szóval milyen 13 misiről beszélsz? te is 2-esre érettségiztől matkeból annó, ugye? vagy még 2-esre se?

mielőtt elkezdesz te vagy bárki más trollkodni a fenti sorok miatt, azért azt megjegyzem, hogy nem értek egyet a kormányzat jelenleg nyugdíjtémaban kifejtett sumákolásával. 2011 óta hitegetnek minket azzal hogy összeraknak valami rendszert, azóta se hallottam ennek hírét. de azért azt senki ne felejtse el, hogy a 2012-ig általunk befizetett és munkáltató által utalt járulékok nyugdíjfizetési kötelezettséget rónak az államra.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 21:59:54

@vuvuvu2: Ennyiről kaptam értesítést. Kezdettől tag voltam és nem keresek keveset.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 22:05:14

@Zoli a séf: Egyszerű lenne a megoldás: Nagybrutto bért kapsz a munkáltatótól és magad rendezed az öngondoskodást.
Kivételt képez a betegbiztosítás, mert ott szükség van a társadalmi közös kockázatvállalásra és az állami jelenlétre.

Nyugdíjnál erre nincs szükség.

Szerintem.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 22:13:13

@Zoli a séf: A magyar manyup rendszer egyébként teljesen elbaltázott volt, azért hozták létre, hogy a kényszerrel odairányított pénzzel helyzetbe hozzák a haveri pénztárakat., viszont nem gondoskodtak a szabályozásról és arról sem, hogy az állami alapban tátongó űrt normális módon betömjék.

Sok nyugdíjpénztár azt sem tudta, hány tagja van és azok egyedileg mennyit fizettek be.

Egészségpénztári tagságom is van, azért léptem be, mert a munkáltatóm adott hozzájárulást, majd a cafeteriát oda lehetett utaltatni.
Gondolkodtam rajta, hogy majd ott gyűjtögetem a pénzemet idős koromra, de inkább minden évben kinulláztam. Jól is tettem, már megjelentek az első ellopott EP-megtakarításokról szóló hírek.

Magyarországon csak azt nem lopják el, ami nálam van és nem tudnak róla.

Krumpli Bogart 2015.07.18. 22:17:33

@vuvuvu2: Szeretném megkérdezni, hogy milyen alapon "krumplikázol", fölényeskedsz, érettségipéldálózol és vonod kétségbe az állításomat? Igazi bunkófajmagyar tetszik lenni?
Miért nem tudtok ti fajmagyarok soha, egyetlen blogon sem normálisan viselkedni?????Okádok már ettől a retkes országtól, amelyik ki van bélelve ilyen emberekkel. Ilyen népség sehol a világon nincs. :(((((

Krumpli Bogart 2015.07.18. 22:22:09

@kvadrillio: Sajnos nem lehetek nagyon gazdag burzsuj, mert nem vagyok kellően összegyógyulva egyik párttal sem.
Ahány párt felvonult itt az utóbbi 25 évben az tőlem csak elvenni tudott.

aleb19 2015.07.18. 22:35:28

@Krumpli Bogart: 13 millió forint manyup-megtakarításomat lopta el a FIDESZ"

ha odaadtad nekik gutye voltal, es csak magadat szidhatod,en kb 4 misimert felemeltem a seggem es elmentem az orczy utra es kitoltottem egy nyilatkozatott...es a mai napig van magannyugdijam

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.18. 23:09:23

@Krumpli Bogart:

Ellopta a Fidesz e nemlétező befizetésedet? Nekem meg a kertemben élő húsvéti nyulat lopta el személyesen Orbán.

Lacdelo 2015.07.19. 00:18:29

Minden fideszestől aki a mi adófizetői pènzünkből ès EU-s pènzekből lopta hülyère magàt teljes vagyonelkobzàst kellene vègrehajtani. Az àllamadósàgot eltudnànk vinni 50% alà 1 hónapig alatt.

Lacdelo 2015.07.19. 00:26:46

Màr Orbàn ès közvetlenül strómanjai legalàbb a GDP 5%-àt szètlophattàk.

Lacdelo 2015.07.19. 00:32:10

Az összes korrupt fideszest ki kellene üldözni az orszàgból, ès remèlem betonkerítès szögesdróttal meg pengèkkel vàrnà őket ahova menekülnènek.

különvélemény2 2015.07.19. 08:22:00

@Krumpli Bogart: "13 millió forint manyup-megtakarításomat"

Értem én, hogy az mszp ellopta az államkasszából és neked adta, és ennek örültél.
De felejtsük már el, hogy az a te "megtakarításod", mert nem takarítottál meg semmit, kötelezően oda utalták a kötelező járulékod egy részét.
A megtakarítás az az önkéntes, de azt sem érdemes, sokkal jobb egyénileg befektetni a pénzt, ott nem pingvinezhet a csóka, hogy bocs, hozam az nincs, mert másnap viszed a pénzed máshova.

na4 2015.07.19. 08:44:54

Az állami nyugdíjakat fokozatosan meg kell szüntetni. Az egész rendszer elhibázott és fenntarthatatlan. A nyugdíját mindenkinek magának kell összegyüjtenie. Sokkal igazságosabb, és fenntartható. Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.

empoftla 2015.07.19. 16:43:57

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A Fidesz és Orbán természetesen nem lopta el, hiszen a pénz sosemvolt az embereké mindig is az államé volt, ahol sokkal jobban tudják mire kell felhasználni (szerintem mindenki adja a nyugdíját egyenesen Orbánnak, majd ő bölcsen beosztja).
süti beállítások módosítása