Tervezd a nyugdíjad

A világ nyugdíjrendszerei 1. - Ausztria 1.

2015. július 13. - naturevic

Kezdjük ezt a sorozatot annak az országnak a bemutatásával, amely szomszédos fekvése miatt, illetve mert nagyon sokan járnak át tőlünk hozzájuk dolgozni, nagy hatással van a magyar lakosok életére! Ausztria a magyar ember szemében a vágyott jólét, a tiszta rendszerek és a gondoskodás országa, lássuk, mennyiben érezhető ez az idős korúak ellátásán, anyagi helyzetén.

Az osztrák nyugdíjrendszer felépítése


A rendszer legfontosabb eleme természetesen az állami nyugdíjbiztosítás, a nyugdíjak 90%-ának kifizetése innen történik. Az állami nyugdíjbiztosítás kötelező jelleggel mindenkire vonatkozik, a nyugdíjakat a ledolgozott idő után számolják ki. A nyugdíjkifizetések alapját a befizetett járulékok (a járulékalapot képező kereset 22,8%-a) képezik. Az említett aránynak a 12,55%-a a munkaadót, 10,25%-a a munkavállalót terheli, és az állami nyugdíjpénztári rendszer költségeinek 22,8%-át az állam fedezi.

shutterstock_292129760.jpg

Az osztrák nyugdíjrendszer másik két pillérét magánnyugdíj-pénztárak alkotják, az első a vállalatok által a munkavállalóik után befizetett magánnyugdíj-járulékok (kötelező munkahelyi nyugdíjbiztosítás, a munkavállaló bérének 1,53%-a), a második a dolgozók önkéntes alapon fizetett nyugdíj-előtakarékossági megtakarításainak kezelésével foglalkozik. Ez utóbbit is támogatja az állam.

A magánnyugdíj-portfóliók területén 2013-ban kisebb átalakítást hajtottak végre, melynek során bevezettek egy alacsonyabb kockázatú, garantált kifizetéseket tartalmazó csomagot is, amely szabadon választható. A portfólió bővítésére azért volt szükség, mert a megelőző években csökkentek a kifizetések a magas hozamvárakozású szerződéseknél. A garantált nyugdíjat biztosító csomagra az 55 évnél idősebb biztosítottak válthatnak át, náluk a kifizetések nem eshetnek bizonyos szint alá, ugyanakkor a kezdő nyugdíj alacsonyabb, mint a kockázatos csomagnál. Az átalakítást azzal indokolták, hogy a gazdasági- és pénzügyi válság negatív hatással volt a nyugdíjpénztárak teljesítményére.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr97605588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása