Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjra? - Mi, férfiak

2015. szeptember 01. - naturevic

Az igazság az, hogy mi, férfiak nem szívesen gondolunk a nyugdíjra. A mi természetes állapotunk az aktivitás, a munka, a gondoskodás, amihez lendület, hév és versenyszellem kell. Még a jövőjük felé felkészülten haladó „hímek” sem nagyon tudják elképzelni, hogy egyszer csak felhagynak a munkával, és „haszontalanná válnak”. Természetesen nem vagyunk mind egyformák, van, aki megváltásként éli meg a nyugdíjas éveket, hiszen számára akkor jön el annak az ideje, hogy a számára kedves ügyekkel foglalkozzon, de ahogy a környezetemben látom, nem ez a jellemző. 

shutterstock_127297232.jpg

A férfi karrier

A lelkes és elhivatott munkavégzés (szélsőséges esetben munkamánia), a szűnni nem akaró versenyszellem eléggé jellemző az erősebb nem tagjaira, és ennek több következménye is megfigyelhető. Az egyik, hogy a férfiak gyakran sikeresebbek (anyagilag és az előrejutás tekintetében is) a maguk szakterületén mint a nők, hozzávéve azt is, hogy általában nem őket szólítják el a család ügyei a munkavégzéstől. Karrierjük gyakran meredekebben ível felfelé, és bárhol is tartózkodjanak a ranglétrán, a fizetésük szinte mindig jobb, mint a gyengébbik nem képviselőinek. 

Természetesen számosan akadnak közöttünk olyanok, akik nem jókedvükben dolgoznak látástól vakulásig. Bizonyos szakterületek (pl. orvos) állandó készenlétet és odaadást követelnek, másoknak a beosztásuk miatt telepszik az életükre a munka. Az sem biztos, hogy anyagilag ellentételezik azt, hogy az ember életében kikezdhetetlenül a munka kerül az első helyre. Családfenntartóként azonban egy férfi ezekre nem mondhat nemet, adott esetben egy nő pedig egyszerűen nem tudja gyermek(ek) mellett vállalni ezeket a feltételeket. 

Akár így, akár úgy, megkérdőjelezhetetlen, hogy a család anyagi biztonsága többnyire a férfiakon múlik, akik legtöbbször teljes mellszélességgel vállalják is ennek a felelősségét.  Itt érkeztünk el az első bekezdésben említett második következményhez: sok férfi a túlzott terhek és/vagy stressz miatt sajnos nem éri meg a nyugdíjkorhatárt vagy csak nagyon kevés ideig tudja élvezni a pihenés idejét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr897750174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása