Tervezd a nyugdíjad

Nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő szerzése - 2. rész

Szakértői rovat

2015. július 01. - naturevic

A múlt héten már elkezdtem kifejteni a szolgálati időre köthető megállapodással kapcsolatos rendelkezéseket. Ezen a héten azt nézzük meg, hogy mit tehet az, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, de a nyugdíjbavonuláshoz szükséges szolgálati ideje nincs meg.

Ismét az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 34. §-ára hivatkoznék, hiszen annak (5) bekezdésének b) pontja alapján megállapodást köthet szolgálati idő szerzése céljából az a személy, aki kizárólag az öregségi résznyugdíjra vagy öregségi teljes nyugdíjra jogosultságához szükséges hiányzó szolgálati idejét – legfeljebb azonban öt naptári évet – kívánja szolgálati időként elismertetni.

A hiányzó szolgálati idő elismerésére akkor köthető megállapodás, ha az érintett személynek az

  • öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati ideje nincs meg, vagy
  • aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 1997. december 31-ét követően tölti (töltötte) be, de nem rendelkezik az öregségi résznyugdíjhoz szükséges tizenöt év szolgálati idővel.

shutterstock_15174088.jpg

És hogy mennyibe kerül mindez?

A megvásárolni kívánt szolgálati idő – hosszától függően – elég tetemes összegbe is kerülhet, mivel az ilyen megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék összegét a megállapodás megkötését követő 15 napon belül egy összegben kell megfizetni. Ez a határidő indokolt esetben egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható.

Ilyen esetekben a fizetendő nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető időszak naptári napjainak és a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér 30-ad részének szorzata. Az így kiszámolt alapnak a 34%-át kell nyugdíjjárulékként megfizetni.

De nézzünk egy konkrét példát:

Amennyiben valaki 2015. július 1-jén szeretne ilyen megállapodást kötni és például 800 nap hiányzik a szükséges szolgálati idejéből, akkor az egy összegben fizetendő nyugdíjjárulék összege:

105.000/30 x 800 x 34% = 952.000 Ft.

Az, hogy ez az érintettnek megéri-e, a nyugdíj összegének várható nagyságától és a jövedelmi helyzetétől függ. Mindenesetre túl sok gondolkodási idő nem áll rendelkezésre, mivel a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott első fokú határozat elleni jogorvoslatra meghatározott idő lejártáig kezdeményezheti a megállapodás megkötését az igénylő.

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr267587204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.07.01. 20:28:45

Valami olyasmit hallottam, hogy az 55-59-es születésűek közül (700 ezer ember) több mint 100 ezernek gyakorlatilag nincs szolgálati ideje. Azok mit kapnak majd?

Han Duo 2015.07.01. 21:38:54

Mi számít bele a 20 szolgálati évbe a konkrét munkaviszonyon kívül? (pl. szakmunkásképző, gimnázium egyetem, átképzés, sorkatonai szolgálat, stb.)

Rudi Kató 2015.07.02. 06:36:07

Miért a páciensnek kell össze szedni a nyugdíjra jogosító éveket amikor már rendelkezésre áll a hatóságnak a munkába eltöltött idő?
Miért nem kapja meg a jogosultság időpontjától automatikusan a nyugdíjat az állampolgár?
A járulékokat automatikusan levonták a munkabéréből és eltette az állam bácsi!
A nyugdíjat az államnak kellene automatikusan kiszámítani, meg küldeni az állampolgárnak és ha nem ért bele egyet akkor bizonyítson, hogy több ledolgozott ideje van!
A nyugdíjat nem kérelemre kell fizetni hanem aki dolgozott amikor eléri a nyugdíjkorhatárt automatikusan kapja meg ahogy a járulékokat is automatikusan vonták le!!
A mai világban minden nyilván van tartva rólunk semmi kifogása nem lehet az államnak!

PonDrow 2015.07.02. 10:36:36

@Rudi Kató: Mert a bürokratáknak így kényelmesebb és így hivatkozhatnak arra, hogy a páciens nem adott le valami adatot időben és azért késlekedik a határozat (és a nyugdíj kifizetése.)
Magyar állam...

PonDrow 2015.07.02. 10:38:40

@Han Duo: Egy ideig a főiskola/egyetem nappali tagozat is beleszámított, de már nem. Katonai/rendészeti szakközép is beleszámított addig, amíg a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét meg nem változtatták. Nekem van olyan ismerősöm, aki tudatosan így építette fel karrierjét, és katonai szakközép + hivatásos tiszt = 42 évesen elment nyugdíjba. :) (az utolsó pillanatban)

kisQtya 2015.07.02. 11:57:40

@Rudi Kató: Állami alkalmazottként úgy adom be az adóbevallásomat, hogy a munkahelyem ad egy "papíer", amin feltünteti a szákokat és a bevallás rovatait, ahova átmásolom. Ezeket a számokat már lejelentette a NAV-nak.
Az adószámom mellett fel kell tüntetnem anyám nevét mindenhol, ami azért rettentően uncsi mát, mert az elmúlt 57 évben nem változott.
A magyar állam tisztviselői kara ezért a rakás szerencsétlenségért, amit produkálni tud, még fizetést is kap, közpénzből.

Most viszont újabb ingyenélő hivatalnokbanda fogja szívni az adófizetők vérét (épület, hivatali mobil és laptop, szolgálati autó, titkárnő, kisvezető, nagyvezető, félvezető, fővezető, alvezető, helyettes vezető, vezetővezető, vakvezető, stb.) akik a könyvelő és adótanácsadó cégeket fogják felügyelni.

Kíváncsi vagyok, kinek a kicsodája ül majd a legeslegfőbbvezetői székbe?

Khonsu 2015.07.02. 14:20:45

@еphart: A lónak egy bizonyos részét...
süti beállítások módosítása