Tervezd a nyugdíjad

6 dolog, amit semmiképp se mondjunk, amikor fizetésemelést kérünk

2015. június 08. - naturevic

Ha úgy érezzük, a munkánknak hála jobban megy a cégnek, bátran álljunk oda a felettesünk elé, és kérjük meg, hogy ezt a tényt anyagiakkal is honorálja. Az alábbi mondatok azonban lehetőleg ne hagyják el a szánkat.

  1. „Tudom, hogy nem ez a legmegfelelőbb pillanat, de…”
    A jó időzítés elengedhetetlen, így kerüljük a „nem megfelelő pillanatokat”. Ha a cégnek rosszabbul megy, mint szokott, várjunk a kéréssel. A kutatások szerint a kedd reggel a legalkalmasabb fizetésemelés-kérésre, ugyanis a munkatársak (és a főnök is) ilyenkor a legproduktívabbak és legegyüttműködőbbek.

  2. „Mindent megtettem, amire kértek”
    Ha megteszünk mindent, amit a pozíciónk megkíván, jogosultak vagyunk a havi bérünkre – de nem többre. Fizetésemelést akkor érdemes kérni, ha úgy érezzük, nyújtottunk valami pluszt a cégnek.

    shutterstock_275823905.jpg
  3. „Nem kaptam fizetésemelést már X ideje”
    Ha csak nem olyan munkakörben dolgozunk, ahol bizonyos hivatali idő után automatikusan emelés jár, ezt az „érvet” mellőzzük, hiszen önmagában semmit sem jelent: nem mindegy, hogy az elmúlt három évben munkánkkal megdupláztuk a cég bevételét, vagy csak lustálkodtunk az asztalunknál.

  4. „Családi okok miatt több pénzre van szükségem”
    Természetes, ha lakáshitel-felvételkor vagy épp egy gyermek érkezésekor több pénzre van szüksége a családnak, azonban ez nem a főnök problémája: szimpátiát talán kaphatunk, de több pénzt nem.

  5. „Most tudtam meg, hogy XY többet keres, mit én”
    A fizetésekről általában nem szabad beszélni a munkahelyen, így rossz pontot szerezhetünk, ha e módon közöljük, hogy mi mégis megtettük. Illetve, ezzel a mondattal arra utalhatunk, hogy érdemi munka helyett inkább pletykálkodunk az irodában. Ráadásul azt sem tudhatjuk, az említett XY nem dolgozik-e többet, mint mi, illetve nem magasabb-e a végzettsége.

  6. „Ha nem kapok fizetésemelést, elmegyek”
    A fenyegetőzést senki sem szereti; a főnök sem. Főként, ha nem is gondoljuk komolyan. Ezt a mondatot legfeljebb akkor vethetjük be, ha valóban készen állunk távozni, ha nem kapjuk meg az emelést. Ellenkező esetben ugyanis a főnök tudni fogja, hogy csak blöfföltünk, és a továbbiakban sem vesz majd komolyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr777519702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terror Dzsoni 2015.06.08. 16:44:15

Azért azt megkérdezném, hogy a poszt írója ha kérne fizetés emelést, milyen szöveggel vezetné fel. Ugyanis az szerintem az említett 6 kategóriánál is rosszabb, ha annyit közlünk: csak azé mer kőll!

A másik: "Most tudtam meg, hogy XY többet keres, mit én” Ha ugyanazt a munkakört tölti be két ember, akkor jogos a felvetés, egyenlő munka egyenlő bérezés! Meg aztán ideje lenni felébredni! Ma már senkit nem a ténylegesen elvégzett munkája alapján ítélnek meg, meg aztán pont leszarom, ki mennyit tesz a cégért, ha a bérem kevés és nem volt emelés mondjuk 8 éve!

Leone_510 2015.06.08. 18:33:05

@McKinney: Terror Dzsoni a fönök szeretője...szóval te vagy kirúgva :D

kvadrillio 2015.06.08. 19:02:41

csakis EGYETLEN DOLGOT MONDJUNK A FŐNÖKNEK, HA FIZETÉSEMELÉST AKARUNK: TUDOM..., TE...SZEMÉT..., HOGY HÁNY MILLIÓT LOPTÁL KI ADÓPARADICSOMOKBA, OFFSHORE-SZÁM LÁKRA !!! EZÉRT JOBB LESZ, HA EMELED A FIZETÉSEM !!! :o)))

Leone_510 2015.06.08. 21:29:28

@kvadrillio: erre azt mondja a főnök, hogy egy év múlva 10% adó ellenében hazahozom és LEGÁLIS - szóval Te leszel kirúgva :)

ez a törvény a fidesz által (is) ellopott pénzek legalizására készül de lehet már meg is szavazták

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.06.09. 07:26:51

A "mit ne" tanácsok jók ugyan, de ettől még nem ad ötleteket arra, "mit igen. Én hülye főnökre specializált változattal kezdtem a hetet:

jobangel.blog.hu/2015/06/07/hogyan_kerj_fizetesemelest_egy_problemas_fonoktol

Terror Dzsoni 2015.06.11. 19:13:10

@McKinney: Ha ezt gondolod, akkor te meg be vagy rúgva háver!
süti beállítások módosítása