13 tipp, hogyan spóroljunk a konyhában

2015. május 27. - naturevic

Noha már azzal is rengeteget spórolhatunk, hogy magunknak főzünk étterembe járás helyett; az alábbi praktikák segítségével tovább mérsékelhetjük a konyhai költségeket.

    1. Egy főétkezéshez egy személynek 10 dkg hús éppen elég. Ezt az értéket szorozzuk be a családtagok számával, és ne is vásároljunk többet – valószínűleg elfogyna, de nekünk is jobb, ha csak annyit eszünk, amennyi elűzi az éhségünket, nem pedig, amennyitől szétreped a nadrágunk.

    2. Pénzt és időt is spórolhatunk, ha nem egynapi ételt főzünk egyszerre. Készítsünk akár 4-5 napi adagot, és a maradékot fagyasszuk le.

    3. A lé, amelyben a zöldség főtt, kiválóan alkalmas öntözésre. Ha vizet engedünk mosogatáshoz, fogjuk fel a hideg vizet, amíg a melegedésre várunk, és azt is használjuk fel locsoláshoz.

      shutterstock_92894506.jpg

    4. A zöldségeket inkább pároljuk, mint főzzük: így kevesebb vizet használunk, ráadásul az étel is jobban megőrzi vitamintartalmát.

    5. A csomagolóanyagokat – befőttesüvegek, műanyag tálcák, zacskók – hasznosítsuk újra, ahelyett, hogy újakat vásárolnánk.

    6. Hideg évszakban hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, ha végeztünk a sütéssel – kellemesen felmelegszik tőle a konyha.

    7. Ne pazaroljuk az ételt: mindig kisebb adagokat szedjünk, és inkább repetázzunk, mint hogy kidobjuk a maradékot.

    8. Azért, hogy a gyümölcsök és a zöldségek minél tovább maradjanak frissek, és ne kelljen kidobni őket, mert megromlottak, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és ne tegyük nedvesen a hűtőbe, mert megpenészednek.

    9. Ne teleengedett mosogatómedencében mosogassuk, és amíg súroljuk az edényeket, ne folyassuk a vizet.

    10. Ne használjunk papírtörlőt: az edényeket konyharuhával töröljük el, a kilöttyent folyadékot pedig szivaccsal itassuk fel.

    11. Mindig idénygyümölcsöket és -zöldségeket vásároljunk.

    12. Ne menjünk vásárolni éhesen: ilyenkor nagyobb az esélye, hogy olyasmit is megveszünk, amire valójában nincs szükség. Mindig írjunk bevásárlólistát, és tartsuk magunkat a leírtakhoz.

    13. Főzés közben mindig tegyük rá a fedőt az edényre: gyorsabban megpuhul az étel, és nem szökik ki a hő, így kevesebb energiát is használunk.

A konyhai gépeket lecserélni már komolyabb költség, de ha egyébként is felújításra vagy költözésre készülünk, fontoljuk meg, hogy energiatakarékos tűzhelyet és mosogatógépet vásárolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr537496300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Porcelán az elefántboltban 2015.05.28. 01:38:52

"A lé, amelyben a zöldség főtt, kiválóan alkalmas öntözésre."

helyett:

A lé, amelyben a zöldség főtt, kiválóan alkalmas leves készítésére.

_Neville 2015.05.28. 02:06:24

10dk hús? :D :D :D Ugye ezt a cikket egy 40 kilós nő írta?

ariadne 2015.05.28. 03:03:47

A nem egész 2 éves nagyobbik lányom eszik meg kb 10 dkg húst...

_B_ 2015.05.28. 04:18:09

10 dkg hús? Ha van 4 újszülött, meg 3 kis étvágyú nő, akkor már talán elég 1 kg 10 emberre.
Egyébként 20dkg

Ha a sütő ajtaját nem nyitod ki akkor pont ugyanannyi hőt ad le, csak nem leégeti a hátadat 5 percig, hanem legalább 1 órán át kellemes meleget ad.

Törölgetés???? Ne törölgessünk, minek mostuk tisztára az edényt, ha utána össze akarjuk koszolni.
Erre való a csöpögtető. Ha meg valami gyorsan kell, arra tényleg ott a papírtörlő

Fodor Balázs 2015.05.28. 06:26:25

Mindent csak annyi vízben főzzünk, ami épp elég. Sokan 2-3x annyi vízben főznek egy adag tésztát, mint amennyiben kéne. Így fölöslegsen melegítenek fel vizet, meg egyébként is tovább tart, mire felforr.

bontottcsirke 2015.05.28. 06:55:04

20dkg az étteremi adag.

HUN_Sector 2015.05.28. 07:29:15

"Hideg évszakban hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, ha végeztünk a sütéssel – kellemesen felmelegszik tőle a konyha."

Khm... S így barnulnak meg az egyébként fehér szabályzó gombok (megégnek) - tapasztalat.

Phteven 2015.05.28. 07:52:32

Szegény nagyanyám, ha ezt olvashatta volna ... . Legközelebb találd fel a csőben a lyukat is! Inkább menj el valahova dolgozni, ne tölts időt írogatással!

fda 2015.05.28. 08:19:13

Ezt a sok okosságot gondolom valami óvónő írta, hogy elmesélje a gyerekeknek a madarak és fák napján.
Kb. ilyen hallgatóságnak ennek megfelelő szintű írás.

Még egy spórolós tipp, ami kimaradt, de illik a fenti bölcsességek sorába: főzz nappal, mert akkor megspórolod a konyhai világítást.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.28. 08:33:18

10 dkg hús?

Főzés előtt, vagy főzés után legyen meg a 10 deka? :D

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.28. 08:36:56

"Ne pazaroljuk az ételt: mindig kisebb adagokat szedjünk, és inkább repetázzunk, mint hogy kidobjuk a maradékot."

Igen. 10 dkg húsra nehogy már egyszerre vesse rá magát a nagykamasz fiú! Szedjen belőle kétszer-háromszor!

AdamTheTux 2015.05.28. 08:37:31

@Fodor Balázs: Tésztát pedig így helyes főzni: arányaiban véve nagyon sok vízben. Trükk: a víz egyik felét a gázon, a másik felét vízforralóban forralom fel. Összeöntés után még rossz tűzhelyen is szinte azonnal forrni kezd. A tészta ekkor, és csak ekkor megy bele. Al-Dente-ra kell főzni, ez az utolsó 2-3 percben szinte félpercenkénti kóstolást igényel.

AdamTheTux 2015.05.28. 08:42:16

Szerintem stimmel a 10dkg hús/adag átlagban. Pont hétvégén főztem tarhonyás húst, és az egy kiló borjúlapockából 9-11 adag jött ki. Ez pedig 10dkg hús per fő.

Másik: rendszeresen jártam egy svédasztalos-mérleges étterembe. 25-30 dkg + kis adag leves volt egy jóllakás. A levesben nem sok hús szokott lenni, a főétel pedig egyharmad saláta, egyharmad hús és egyharmad köret szokott lenni, vagyis itt is teljesült a kb 10 dkg hús.

A jóllakás és a kipukkadási evés között vannak fokozatok...

lezsír (törölt) 2015.05.28. 08:43:24

10 dkg hús!? Az igen... akinek annyi elég, az valószínűleg nyúltápon is elvan, az ilyennek kár főzni. Az ilyen tényleg lrgyen inkább vegán.

Már az alapállítással is vitatkoznék, miszerint "már azzal is rengeteget spórolhatunk, hogy magunknak főzünk étterembe járás helyett". Rengeteg embernél a főzés nem opció.
Mert:
-egyedül él, nem éri meg bekapcsolni a villanytűzhelyet, raktározni az alapanyagokat, veszteség keletkezik tárolásnál (megromlik, lejár, kiszóródik stb.)
-ingázik, nincs ideje főzni
-a szabadideje annyira fontos neki, hogy inkább nem főzéssel tölti, mondjuk van egy értelmes hobbija, ami nem a főzés...
-nem tud főzni... Rengeteg ilyen ember van. Nők főleg. Én férfi létemre szuperül főzök, ez az egyik hobbim is, de még eddig egy nőm se volt, aki tudott volna főzni. Egyet majdnem lefektettem, aki szuperül tudott és szeretett is főzni, de az nem jött végül össze. Volt két másik, akik azt hitték magukról, hogy tudnak főzni, de persze nem tudtak... Meg volt egy, aki Abonett-en élt (nem tudom az a szörnyűség létezik-e még), de a segge csak nőttön nőtt... szóval inkább félrekúrtam olyannal, aki hozzám való :)
Meg sok más, akiknél fel se merült a főzés (meg úgy általában a háztartásvezetés, takarítás se)
A nők általában nem tudnak vagy akarnak főzni. Kell nekik egy faszi, aki fizeti az éttermet, ennyi. A férfiak, főleg a MGTOW-k tudnak.
-olyan munkája van, ahol olyan jól keres, hogy inkább főzés helyett is dolgozik kicsit, amiért kap sok pénzt, aminek egy kis hányadából simán kifizeti az éttermi kaját
-olcsón tud rendelni vagy üzemi étkezdében enni, vagy simán gazdag, megengedheti, hogy étteremben egyen akár naponta is
-albérletben lakik, ahol nincsenek eszközei, helye, venni nem éri meg, úgyis egy éven belül elköltözik stb.

Más: konyharuhával törölgetés az csak koszol. Csepegtetni kell.

Azt megfigyeltem még, hogy a magyar az úgy akar jobban élni, hogy spórol, takarékoskodik, megszorít, smucigkodik, ebből az lesz, hogy több pénze nem lesz, de szarul fog élni. Az amerikai inkább a bevételeit növeli, keres jobb melót, el is költözik oda, ahol jobbak a lehetőségei, talál magának egy másodállást stb. Nagyon más mentalitás.

@Fodor Balázs: +1
@_B_: +1 a sütő ajtaját én se értem miért kellene kinyitni, a hőt úgyis átadja, cssk nem sokkszerűen

lezsír (törölt) 2015.05.28. 08:51:21

@fda: nappal főzés... Más jutott eszembe erről: solar cooker. Tényleg a nap főz helyetted. Annak mondjuk van értelme vidéken, vagy ha majd összeomlik a társadalom, kitör a nagy háború Európában, nem lesz gáz, áram stb.

froton 2015.05.28. 08:57:46

ne koszoljunk össze feleslegesen annyi edényt.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.28. 10:22:08

@lezsír:

"-nem tud főzni... Rengeteg ilyen ember van. Nők főleg."

Csak a LUSTA nők nem főznek.

Egyébként meg aki még főzni se képes megtanulni, annyira sötét, az hogy jutott el az érettségiig? Hogy szerzett szakmát? Diplomát?

PongLenis 2015.05.28. 12:11:07

1. Nyilvan a 40k-os aktatologatoknak eleg 10dkg hus, normalis embernek biztos nem. Posztolo amugy latta mar hogy nez ki egy 10dkg-os husszelet miutan kisuti?

2. Posztolo evett-e mar fagyasztott majd kiolvasztott toltott kaposztat, porkoltet, turogambocot, ugy egyaltalan barmit? En igen, es a kutyanak se adnam oda.

Ezek utan nyilvan a tobbi is faszsag.

PongLenis 2015.05.28. 12:16:28

@AdamTheTux: annyi a trukk, hogy forrasban levo sos vizbe (nem kell irdatlan mennyiseg, 2kg tesztahoz 15-20 litert szoktam) kell belekuldeni a tesztat, majd a langot levenni, es idonkent megkavarni. Azt mar a keveres kozben is lehet erezni amikor megfott, persze kostolgatni is lehet.

Ráérek 2015.05.28. 14:09:40

@bontottcsirke: 20 dkg bontottcsirkéből! :-D :-D Azaz: csontos húsból. Szelethúsból 14 dkg az éttermi adag.

Ráérek 2015.05.28. 14:11:32

@AdamTheTux: "A jóllakás és a kipukkadási evés között vannak fokozatok... "

10pontos! :-)

Sokat járok Ny-EU-ban, hivatalos utakon és vendégségben is. SEHOL nem divat az, hogy rosszullétig zabálnak... Nálunk meg akkor elégedett a vendéglőben a vendég, ha lefolyik a tányérról a hatalmas adag kaja, amivel betegre zabálja magát.

Ez vagyok 2015.05.28. 14:54:01

A mosogatás alkalmanként mosogatógéppel a legolcsóbb adott edénymennyiségre vetítve.
Kézi mosogatásnál pedig a legtakarékosabb a kétmedencés mosogató. Pár liter vizet kell engedni a bedugaszolt mosó és öblitő medencébe, semmiképp sem folyóvízzel mosogatni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.05.28. 15:02:02

@lezsír:

Az, hogy peched volt nők terén, miért kéne, hogy általánosítási alap legyen?:) Én pl. együtt főzök otthon a férjemmel, és nem nagyon van olyan nőismerősöm, aki ne főzne.

Ez vagyok 2015.05.28. 15:02:18

lezsír
Nagyon igaz, amit arrról írtál, hogy ki hogyan áll a spórolás témájához.
Ha több pénzem van, lazítani bírok a kuporgatás lélekromboló szorításán, kvázi lesz egy szabadabb életem.
Lehetséges, hogy akkor nem azért számolok 10 dkg húst fejenként, mert görcsösen spórolni akarok, hanem egyszerűen csak nem kívánok többet enni.

epal 2015.05.28. 15:41:12

az a baj ezzel a cikkel, hogy azok olvassák el, akiknek tényleg evidensek az itt felsoroltak (persze a 10dkg hús tényleg röhej...). Akinek meg nem, és mindent 6 liter vízben főz, kidobja a maradékot, stb... az nem fogja elolvasni, mert lesz.rja. És úgy is oda lehet figyelni ezekre, hogy nem stresszelve csinálja, hanem az élete részévé teszi a szelektív hulladékgyűjtést, a bevásárlásnál is meg lehet tanulni, hogy nem kell minden zöldséget külön-külön zacskózni.
Az pedig, hogy egyes nők miért nem főznek, kiakasztó: van olyan barátnőm, aki nem hajlandó hozzáérni a nyers húshoz, mert hogy undi.... no comment. És nem szeretnek jót enni, meg persze lusták. A főzés kimerül egy sajtos-tejfölös tésztában. A vendéglátás a chipsben és a bolti mártogatósban.
Az pedig, hogy akinek nem hobbija mással tölti az idejét, van valami, de erre nem lehet mindig hivatkozni. Főzés közben prímán lehet filmet nézni, beszélgetni, tehát nem feltétlenül megy el "felesleges" idő.

lezsír (törölt) 2015.05.30. 02:24:19

@Shlomo a halott zsidó terrorista: a főzés nem gyakorlása az több okból eredhet
1. Nem praktikus magára főzni, mert... Fent felsoroltam pár okot. pl. jól fizetett állása van, a főzésre fordított időben is pénzt keresne, amiből könnyen kifizeti az éttermi számláját. Ilyen ügyvéd ismerősöm, akinek óradíja több tízezer forint. Ha főzőcskézik napi egy órát, az étteremhez képest spórol ugyan pár száz forintot, de összességében pénzt veszít.
Tehát tud főzni, csak nem praktikus számára. Ezt megértem.
2. Aki nem tud főzni... Az ilyet nem tudom megérteni. Le lehet érettségizni, diplomázni enélkül a készség nélkül is, csak számomra mégis igénytelennek tűnik az ilyen ember. Meg a szülei, akik ennyit se tanítottak meg neki.

@epal: igen, ez az általánossá vált női lustasághoz kapcsolódó probléma, királylányként felnevelt lányok lesznek ilyenek.
Tapasztalatom szerint a mai férfi már jobban főz, mint a mai nő. De már nincs is olyan, hogy egy nő főztjével kedveskedne a pasijának. Inkább bevállalják a vadabb szexuális fantáziák kielégítését, hogy kedvezzenek a faszijuknak (orál+lenyelés, anál, swinger klub, bevesznek egy csajt harmadiknak stb.), de főzni, takarítani azt nem hajlandóak.
Ismerek olyan nőt, aki nagy értelmiségi létére csak brokkoli-krémlevest meg brokkolis tésztát tudott csinálni, de fogott magának egy gazdag faszit a muffjával, szülni se akart, mert a gyerekeket utálta, de végül 35 éves kora felett csak rászánta magát, mert félt, hogy a férje lelép egy fiatalabbal. De így válásnál előnyösebben jönne ki, mert a gyerek az jó adu. Így okoskodik a nők 90%-a. Csak annyit és akkor engednek, amennyit muszáj. Mondjuk ez a női ismerősöm most szenved, mert szaros pelenkák közt él, nem utazgat, mint előtte. De jó pofát vág hozzá, mert 40 felé közekedve tudja, hogy vége a játéknak, a muffja már nem ér fabatkát se. Neki a gazdag faszinak szült gyerekei jelentik a nyugdíjbiztosítást.

A nyers húst "undinak" tartó csaj típusa ismerős. Tudok olyanról, aki nem is vesz soha húst, állítása szerint vegán, de ha meghívják étterembe, tehát valaki elkészíti neki, akkor két pofára zabálja a húst. Lusta, finnyás, kényeskedő vidéki paraszt lány, nem is városból származik, hanem egy kis Tisza menti faluból, pedig az ilyeneket inkább panelprolinak képzelném.

@Mj: "Az, hogy peched volt nők terén, miért kéne, hogy általánosítási alap legyen?:)" - pechem nem volt, csak kezdetben pár évig bolyongtam értetlenkedve a kapcsolatokban, de miután beláttam, hogy semmi házimunkát nem végeznek, nem főznek, csak a lábukat teszik szét, arra használtam őket, amire teremtettek és amire beárazták magukat.
Beláttam, hogy én szellemi dolgokban, tervezésben, mindennapi életben, küzdelmeimben nem fogok nőben társat találni. Ez csak akkor pech, ha ezt nem ismeri fel a férfi és olyan elvárásokkal indul a párkeresésnek, amiknek a mai nő nem felel meg.
Én pár keserű tanulóév alatt rájöttem arra, hogy milyenek. Eredmény: kiegyensúlyozottan élek, boldogan, a nőket arra használom, akire beárazzák magukat. Horizontális szórakozásra. Ennyit várok el, ők ennyit tudnak nyújtani. De már ezen a téren is vannak költséghatékonyabb megoldások, mint a pornó.
Egyedül a méhük az, ami még pótolhatatlan, de már ezen is dolgoznak a tudósok. Pár évtizeden belül lesz mesterséges méh!
Az igazi nyugdíjtakatékosság az, ha a férfi nem veszi a nyakába egy nő eltartását. A nők is folyton a kizsákmányoló, patriarchálus házasság miatt rinyálnak, a férfiak se elégedettek a válási kifosztásukkal, akkor minek is kínozzuk egymást? Házasodjanak csak a melegek!

_B_ 2015.05.30. 08:54:56

@lezsír: Azon tűnődöm, hogy te buzi lehetsz, vagy impotens? Esetleg mindkettő :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.06.01. 11:08:48

@lezsír:

Így meg pláne sajnállak, mert süt belőled a boldogtalanság amiatt, hogy eddig egyetlen normális nő sem volt az életedben, és ezt azzal próbálod magyarázni, hogy nincsenek is. A legjobb dolgok maradnak ki így az életedből. (Egyébként én boldog házasságban élek, ha érdekel, vannak ilyenek is.)

lezsír (törölt) 2015.06.04. 01:54:05

@Mj: "üt belőled a boldogtalanság amiatt, hogy eddig egyetlen normális nő sem volt az életedben"

Nem tudom mit értesz normális nő alatt. Gondolom magadból indulsz ki, ami természetes is. De mások a te standardjaidet esetleg nőgyűlölőnek bélyegeznék. Mert aki elvárja egy nőtől, hogy házasodjon, szüljön, hűséges, házias legyen az a feministák szerint nőgyűlölő.
Én ezért ilyesmit nem várok el a nőktől már. Akkor mi marad? A muff. Az meg nem ér annyit, hogy igába hajtsam a fejem miatta.
Amit te normális nőnek titulálsz, azt ma nagyítóval kell keresni. Tehát vagy abnormális ma a döntő többség, tehát az átlag az minenképpen a te standardod alatt van vagy egyszerűen te egy elenyésző kisebbséget tartasz normálisnak, mert te olyan vagy, el se tudod képzelni, hogy mások nem olyanok.
"A legjobb dolgok maradnak ki így az életedből." - a legrosszabb dolgoktól menekülök meg. Én nem használok ki senkit, nem kötöm le, de engem se használ ki senki. A legjobb dolgokat átélem mindig mással vagy egyedül.

"Egyébként én boldog házasságban élek" - biztos vagyok benne, hogy van ilyen is, én meg boldog vagyok így. Az emberek többsége egyébként se szingliként, se házasságban nem boldog.

lezsír (törölt) 2015.06.04. 01:55:17

@_B_: miért? Te buzi-e vagy?
Csaxólok, hogy nálam rossz ajtón kopogtatsz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.06.04. 10:28:55

@lezsír:

A belemagyarázás meg szalmabáb érvelés helyett szimplán megkérdezhettél volna engem is, hogy mit értek normális nő alatt.:P Pl. olyasvalakit, aki nem játszmázik, képes megbízni a másikban, nem akarja kihasználni, képes szeretni, effélék. Szerintem ebben még a feministák sem találhatnának kivetnivalót.

Egyébként attól, hogy csomó ember házasságban sem tud boldog lenni - mert mondjuk rosszul választott, vagy nem tud problémákat megoldani -, te még nem leszel magányos emberként boldog. Magányos emberek eleve nem nagyon szoktak tartósan boldogok lenni, maximum a remeték, egyszerűen azért, mert az ember társas lény. A társas kapcsolatok csúcsa pedig az a legjobb barát, aki testileg-lelkileg a társad, egyben az életed párja és jó esetben a gyerekeid anyja/apja.

OlivRob 2019.09.24. 20:09:51

A lista írás szerintem mindennek a kulcsa. Én max ott rontom el, ha éhesen megyek vásárolni, akkor nagy a kísértés )

Mindig van egy alaplistám és ahhoz írok még szükséges alapanyagokat. Ami segít a spórolásban, az az online akciós újságok átnézése vásárlás előtt. Az appot is rátöltöttem a telefonomra a www.kimbino.hu -ról és szuperül működik.