Tervezd a nyugdíjad

Honnan kapom a nyugdíjamat, ha külföldre költözöm?

2015. május 15. - naturevic

Nyugdíjas éveinket nem feltétlenül kell életünk alkonyaként felfognunk. Sokan frissen jött szabadságként értékelik ezt az időszakot, és új kalandokba vágnak: kipróbálnak egy új hobbit, ismerkednek, társaságba járnak, vagy külföldre költöznek a párjukkal – akár épp abba az országba, ahol a legtöbbet ér a nyugdíjuk. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan jut majd el hozzánk a nyugdíj egy másik országba; illetve egyáltalán honnan kapjuk azt, ha dolgozó éveink alatt több országban is alkalmazásban álltunk.

Az EU-ban bárhova költözhetünk nyugdíjasként

Egyre jellemzőbb, hogy a nyugdíjasok külföldre költöznek, például gazdasági okok miatt, de akár csak azért, mert az adott ország klímáját jobban kedvelik. Számos érett korú kanadai polgár él Floridában, brit nyugdíjas Spanyolországban vagy finn idős Magyarországon. Az EU-s tagországok közti szabad mozgás értelmében ott verhetünk tanyát 60 vagy épp 80 éves korunk fölött is, ahol csak akarunk – ha van egészségbiztosításunk az adott országban, illetve annyi jövedelmünk, hogy ne legyen szükségünk támogatásra. Ha csak Magyarországon dolgoztunk, az EU más államába költözve térítésmentesen kérhetjük, hogy az ellátásunkat a lakóhely szerinti országban lévő bankszámlára utalják. Az EU-n kívül előfordulhat, hogy magyar bankszámlával is rendelkeznünk kell.

shutterstock_211464883_kicsi.jpg

Külföldi munkavállalás esetén hol kell benyújtani a kérelmet?

Ha aktív éveink során külföldön vállalunk munkát, ezt a tényt jeleznünk kell a magyar adóhatóság felé, hogy a bérünkből csak külföldön vonjanak nyugdíjjárulékot. Ha több EU-s országban is dolgoztunk, az egyes államokban szerzett nyugdíjjogosultságaink összeadódhatnak. A kérelmet azon országban kell benyújtanunk – amikor elértük az adott országban érvényes nyugdíjkorhatárt –, ahol legutoljára dolgoztunk; az adott nyugdíjfolyósító feladata lesz, hogy begyűjtse a járulékfizetési adatainkat a többi országból. Egyes államokban nincs minimális szolgálati idő, máshol viszont bizonyos mennyiségű ledolgozott idő szükséges ahhoz, hogy az adott országban történt munkavégzés után nyugdíjat kaphassunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr877461272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván_a_muzsik 2015.05.16. 16:53:33

Magyar nyugdíjból külföldön? Hol Albániába vagy Indiába max a többség számára ez a realitás:)

slowMotion 2015.05.16. 21:19:27

Az orbáni egészségügy elől menekülőknek mennyibe kerülne nyugdijas korban a teljeskörű ellátás?
süti beállítások módosítása