Tervezd a nyugdíjad

Hogyan számold ki a jövőbeli nyugdíjadat?

2015. április 30. - naturevic

Már tervezheted is az utazást, mondjuk Bali szigetére, vagy aggódnod kell a jövőbeli nyugdíjad miatt? Számolj előre, hogy választ kaphass a kérdésre!

A nyugdíjkalkulátor egyike lehet azon hasznos módszereknek, amelynek segítségével reális képet alkothatsz arról, hogy mennyi lesz majd a nyugellátásod. Több ilyen programmal is találkozhatsz az interneten, és általában mindegyikkel könnyedén meghatározható az öregségi nyugdíj várható összege.

Hogyan használd?

Töltsd ki értelemszerűen a mezőket: létezik olyan kalkulátor, ahol csak a kezdő és a jelenlegi bruttó jövedelmedet kell megadni, de olyan is van, ahol részletesen kérik az összes munkaév bruttó keresetét. Fontos, hogy azokat az időszakokat is meg kell adnod, amikor éppen nem volt munkavállalói státuszod. A kalkulátor működési elve egyébként egy kormányrendelet által meghatározott ún. „részleges nettó kereset valorizáción” alapszik.

shutterstock_146764064_kicsi.jpg

Mi is ez a valorizáció?

Mivel elég bonyolult lenne ennek a pontos definíciója, ezért nem is megyünk bele, de ez gyakorlatilag a nyugdíjszámítás esetében a nyugdíjbiztosítási összeg utólagos felértékelését jelenti.

Érdemes megjegyezni, hogy olyan számítási mód is létezik, amely a megtakarításokat számolja ki. Így eldöntheted, hogy többet tegyél félre egy hónapban, vagy elegendő az az összeg, amit eredetileg elterveztél.

Máshogy számolnak nők és férfiak esetén?

Fontos kiemelni , hogy akad néhány eltérés a számításban. Korkedvezményes nyugdíjra csak a nők jogosultak, 40 év szolgálati időt követően. A férfiak csak az előírt nyugdíjkorhatár (jelenleg 65 év) betöltését követően vonulhatnak nyugdíjba. A munkaviszony és a vállalkozási jogviszony beleszámít a szolgálati időbe, a hölgyek esetén azonban itt annyi engedmény van, hogy a 40 évből legalább 32 évet kell teljesíteni, míg a fennmaradó 8 év a gyermekgondozási idő is lehet. Abban az esetben, ha valaki súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, legalább 30 évet kell munkaviszonyban töltenie. Ha valakinek pl. öt gyermeke van, minden további gyermeknél egy évvel csökken a meghatározott szolgálati idő.

Fontos, hogy 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásnál nem kalkulálható bele a nyugdíjba a hölgyeknél a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama, a szolgálati időnek is elismerhető tanulmányi idő, és a passzív jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama sem.

Van még néhány olyan időszak, amely az előzőekhez hasonlóan nem elszámolható, ám most a leggyakrabban előforduló esteket vettük számba.

Ha Te is szeretnél minél előbb tisztába kerülni a jövőbeli járandóságod mértékével, érdemes elvégezni egy ilyen számítást. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr407415414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihaliczáné Kovács Erika 2015.05.10. 19:20:48

nem találom a linket ahol be kell írni a kezdő és a mostani bért. kérném szépen

Mihaliczáné Kovács Erika 2015.05.10. 19:26:04

a facebookon megtaláltam de nem tudom beírni hogy 1976-tól dolgozom és hogy 1800 ft volt a kezdő bérem

Zoxo 2015.05.16. 05:48:29

Ez jó és pontos:
adozona.hu/Kalkulatorok/TB_es_Nyugdij_kalkulator_B7G7TO
(A valorizációs szorzók ,persze, évről-évre változnak)
Alapesetben az 1988 (SZJA bevezetése) óta kapott keresetek számítanak a korábbi évek "csak" a szolgálati időt növelik.
süti beállítások módosítása