Tervezd a nyugdíjad

Az adategyeztetési eljárásról 1. rész

Szakértői rovat

2015. szeptember 02. - naturevic

Az adategyeztetési eljárással kapcsolatban sok kérdést kaptam az elmúlt néhány hónapban. Főleg azon érintettek kerestek meg kérdéseikkel, akik már megkapták a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervektől a biztosítási jogviszonyokkal kapcsolatos értesítést. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a legtöbben nem értették a kapott kimutatást. 

De miről is van szó egyáltalán? 

Az 1997. évi LXXXI. törvény 96/B. § alapján 2014. augusztus 25-től kezdődően  a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hivatalból indított eljárások keretében megkezdték  a nyugdíjbiztosítás nyilvántartás adatainak egyeztetését és a szolgálati idő, jogosultsági idő igazolását a biztosított, volt biztosított biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaira és kereseteire vonatkozóan.

shutterstock_236845816.jpg

Ez azt jelenti, hogy minden biztosított, volt biztosított személy kap egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat.

És hogy mit tartalmaz pontosan a fent említett kimutatás?

  • a biztosításban töltött időszakokat, egyéb szolgálati időket, 
  • nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági időket, 
  • a foglalkoztatók adatait, 
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereseteket, 
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék összegét,
  • azon a szolgálati időnek minősülő időszakokat, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés, de a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehetők

Az első ütemben az 1955-1959 között születettekkel fog megtörténni a fenti adategyeztetés. Ezen korcsoport kiértesítésére két év áll rendelkezésre.

Azt gondolom, hogyha valaki komolyan érdeklődik és foglalkozik az őt érintő adategyeztetéssel, az nagyon is helyén való, mivel az adategyeztetési eljárás során megállapított „véglegesített” biztosítási adatok jelentősen meghatározzák a nyugdíjjogosultság időpontját és a nyugdíj összegét. Ráadásul amennyiben valaki megkapja a kimutatást a hivatalnál nyilvántartott adatokról, 60 nap áll rendelkezésére, hogy jelezze az eltérést. Cikkem következő részében részletezem, hogy mire kell odafigyelni, és hogyan lehet megkönnyíteni az eljárást.

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr427756300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsir Gyula András 2015.09.06. 11:16:13

reszemre megtörtent az adat küldes , bar meg lehetseges , az utobbi munkahelyeket nem ellenöriztem le , utolag is elküldhetem a nyugdily intezethez a munkahelyeket , amik meg esetleg kimaradtak a listarol? kerhetem -e elönyugdilyazasom , ha mar több mint 5 eve nemkapok semmi ellatast az önkormanyzattol , sem a munkaügyi hivatal-tol es mar több mint 5-eve nincs munkahelyem? regisztralt munkanelküli vagyok , jarok jelentkezni azota is ! tehat , mikor kerhetem elönyugellatasom , ebben a helyzetben . kaphatok - e valamilyen ellatast ?
elöre is köszönöm ha valaszolnak kerdesemre ! tiszteletem !

Kacsir Gyula András 2015.09.06. 11:31:56

a felesegem 61-evet tölti be nov 19-en 40 %-os egeszseg karosodast allapitottak meg nala. foglalkoztatni csak rehabilitacioval lehetne , de mivel egyebb okok miatt a rehabilitaciojat a szakvelemeny nem javasolja , igy nem is foglalkoztathato ! jelenleg aktiv koruak szocialis segelyet kapja , ami szerintem nem jogos , mert elveszitette aktivsagat az orvosi bizottsag alltal megallapitott indokok miatt . ezert csak sima szocialis segelyt kene kapnia , megallapitania szamara , es nemkene neki rendszeresen jelentkezni , es most meg köteleztek is 1 honapra felvenni a közmunkat , holott nem alkalmas erre ! az orvos figyelmen kivül hagyta , hogy neki mar a bizottsag , nem tüzött ki felülvizsgalatot , hanem azt irtak oda , mar tovabbi felülvizsgalata nem szükseges ! az alkalmassagot elbiralo orvos , ezt sem vette figyelembe , es alkalmas bejegyzest irt a munka alkalmassagira , a köszi munka kiközvetitesere . mit lehet tenni ? 5 szült gyerek utan , kerheti - e a nyugdilyazasat ha netan meglenne a 40 bedolgozott eve , vagy ö is kerheti - e az elönyugellatasat , mivel egeszseg karosodasa megallapitasakor nem allt rendelkezesere bedolgozott 3 ev a rokkant nyugdij folyositasahoz ! most milyen lehetöseg van neki nyugdily keresevel kapcsolatban , az emlitett helyzet figyelembe vetelevel ?

tervezdanyugdijad_admin 2015.09.09. 16:36:14

Tisztelt Kacsir Gyula András!

Az adategyeztetési eljárás keretén belül természetesen lehetősége van a kimutatásból kimaradt munkáltatókat/szolgálati időket jelezni, sőt ez elsősorban az Ön érdeke. Az előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban viszont rossz híreim vannak, mivel az végérvényesen megszüntetésre került, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy 2012. január 01-től nem lehet igényelni.

Sajnos a közmunkára vonatkozó kérdésében nem tudok segíteni, viszont a nők kedvezményes nyugdíjazásával kapcsolatban véleményem szerint érdemes lenne megkeresni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet. A feleségének a kedvezményes nyugellátás megállapításához 40 évi jogosultsági idővel kell rendelkeznie. A jogosultsági idők vizsgálatakor meg kell különböztetni a keresőtevékenységgel, illetve a nem keresőtevékenységgel szerzett időszakokat, ugyanis a Tny. további feltételként rögzíti, hogy az érintett személy a negyven év jogosultsági időn belül legalább 32 évet keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal szerezzen meg. Fontos megemlíteni, hogy a minimálisan előírt keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő két esetben kevesebb is lehet. Az egyik ilyen eset, amely Önöket érintheti, ha az érintett személy a saját háztartásában öt, vagy annál több vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket nevelt. Öt gyermek esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel lehet csökkenteni a minimálisan előírt 32 év keresőtevékenységet. Nem keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időként kizárólag a gyermekgondozással, neveléssel eltöltött biztosítási időszakokat lehet figyelembe venni.

Üdvözlettel:

Horváth Zsolt
süti beállítások módosítása