Tervezd a nyugdíjad

Hány évet kell dolgozni a nyugdíjig?

Szakértői rovat

2015. július 08. - naturevic

Mielőtt belevágnánk a mai témánkba, szeretnék eloszlatni egy tévhitet.

Sokan, akiket már foglalkoztat a nyugdíjba vonulás gondolata, azt feltételezik, hogy a nyugdíjba vonuláshoz 38-40 év szolgálati idő kell. Minden bizonnyal ez azért él még az emberek tudatában, mert 2012. január 1. előtt valóban nyugdíjba lehetett vonulni ilyen hosszú szolgálati idő után. Ez volt az ún. előrehozott öregségi nyugdíj. Mivel ezt a szabályt a fenti dátumtól eltörölték, így jelenleg nincs lehetőség a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulni (kivéve a nők kedvezményes nyugdíját).

Akkor mégis mennyi szolgálati idő szükséges a nyugdíjba vonuláshoz?

Az 1997. évi LXXXI. törvény szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. Sőt, aki csak tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik, az is jogosult öregségi résznyugdíjra, de csak akkor, ha már betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik, annak ugyanolyan mértékű ellátása lesz, mint akinek negyven éve van, hiszen ez teljesen igazságtalan lenne. Alapvetően az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresettől függ.

Azt, hogy mi minősül szolgálati időnek, most nem sorolnám fel, hiszen ezt a törvény is több oldalon részletezi a 37.§ alatt.

shutterstock_177275684.jpg

Amire viszont felhívnám a figyelmet, hogy a fent említett törvény 2. számú mellékletében megtalálhatjuk azon százalékos értékeket, melyek a megszerzett szolgálati időhöz tartoznak. Így például, aki 20 év szolgálati idővel rendelkezik az a havi átlagkeresetének csupán 53%-át fogja megkapni nyugdíjként, ezzel szemben 40 éves szolgálati idővel már a 80%-át, sőt találkoztam már olyan igénylővel is, aki 50 év szolgálati idővel rendelkezett, nála az átlagkereset 100%-a lett a nyugdíj összege.

Nyilvánvaló, hogy a nyugdíj összegét az átlagkereset nagysága is befolyásolja, hiszen hiába van valakinek 50 év szolgálati ideje, ha nagyrészt alacsony jövedelem után fizette a nyugdíjjárulékot.

A fenti témát folytatva a következő héten a nyugdíj összegét meghatározó átlagkeresettel fogok egy kicsit bővebben foglalkozni.

Horváth Zsolt, munkaügyi szakértő

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr717609670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása