Tervezd a nyugdíjad

6 tipp, hogyan spóroljunk a fürdőszobában

2015. május 13. - naturevic

A felesleges költések minimalizálása mellett a rezsin is spórolhatunk. Természetesen áramra, vízre és fűtésre szükségünk van, azonban kényelmünk megőrzése mellett is lefaraghatunk ezek költségeiből. Az alábbiakban adunk néhány tippet ahhoz, hogyan lehet spórolni a vízfelhasználáson a fürdőszobában.

  1. Cseréljük le a csaptelepeket és a zuhanyfejet

Egy átlagos európai állampolgár 300-400 liter vizet használ el naponta; a legtöbb víz zuhanyzáshoz, illetve a vécé lehúzásához kell. Érdemes lecserélnünk a csaptelepeket és a zuhanyfejet víztakarékos változatra: az újabb típusúakból körülbelül 4, míg a régebbiekből 8 liter víz távozik percenként. Zuhanyfejből olyat válasszunk, amelyen kisebb lyukak vannak; így ugyanannyi idő alatt jóval kevesebb víz folyik ki rajta.

shutterstock_153223709_kicsi.jpg

 

  1. Hasznosítsuk a hideg vizet

Amíg a csap megnyitása után arra várunk, hogy felmelegedjen a víz, ne hagyjuk azt távozni a lefolyón. Fogjuk fel egy kancsóba vagy vödörbe, és használjuk például a virágok öntözésére.

  1. Zárjuk el a csapot

Zárjuk el a csapot fogmosás, borotválkozás vagy mosakodás közben, ha épp nincs szükségünk vízre: például, amikor szappanozunk, a fogunkat sikáljuk, vagy felkenjük a borotvahabot.

  1. Javíttassuk meg a csöpögő csapot

Talán nem is gondolnánk, mennyi víz vész kárba, ha csöpög a csap. Ha három másodpercenként távozik egy-egy csepp, nyolc óra alatt majdnem 2,5 liter vizet engedünk le a lefolyón – ha ezt inkább megisszuk, fedeztük szervezetünk napi folyadékszükségletét.

  1. Fürdés helyett zuhanyozzunk

Ha teleengedjük a fürdőkádat, körülbelül 140 liter vizet használunk el, ha viszont zuhanyozunk, jóval kevesebbet, percenként 8-10 litert; tehát egy 10 perces zuhanyzással 80-at, azaz mindössze feleannyit.

  1. Cseréljük le a mosógépet

Egy régi típusú mosógép körülbelül 150 liter vizet használ el mosásonként, egy új viszont csak 100 litert. Így érdemes lecserélnünk régi készülékünket, főként, hogy ezzel még a villanyszámlán is spórolhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr347456912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása