Tervezd a nyugdíjad

Hogyan legyen több a nyugdíjad?

2015. április 28. - naturevic

Az anyagi helyzetükkel elégedetlen nyugdíjasok száma egyre inkább növekszik. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek abban segíthetnek, hogy nyugdíjas éveidben ne kelljen továbbra is dolgoznod a napi megélhetésért.

Ha feltesszük a kérdést, hogyan lehetne több pénzünk, a spórolás lehetősége jut először eszünkbe. Legjobb módszer a havi fix félretett pénz: úgy kell felfogni, mintha nem is létezne, így nem költöd el haszontalan dolgokra, és meglátod, hogy a megmaradt összegből is jól kijössz majd. Dönthetsz persze úgy is, hogy nem konkrét összegben adod meg a félre tenni kívánt pénzt, hanem a jövedelmed meghatározott százalékában. Így, ha emelkedik a béred, többet megspórolhatsz egy évben.

Jó megoldás az is, ha összegzed a kiadásaidat, így áttekinthetőbbé válik, mire megy el a kereseted. A mindennapok biztonságához és jóléthez szükséges dolgok mellett felkerülhet a listára számos hasznavehetetlen holmi is, így pedig már a következő vásárláskor, kiadáskor szelektálhatsz, s felteheted a kérdést: tényleg szükségem van erre?

shutterstock_143647933_kicsi.jpg

Hosszabb távra viszont olyan megtakarítást érdemes választani, amely legalább 3-5 évre szól, tehát ez idő alatt nem nyúlhatsz hozzá a pénzhez, csak gyűjtögeted. Talán ez a legbiztosabb módja annak, hogy ne ess kísértésbe.

Ezen kívül célszerű felmérni a saját helyzetedet is, a tulajdonodban lévő ingatlanokat például, amikre támaszkodhatsz a későbbiekben. Választhatsz az önkéntes nyugdíjpénztárak közül is, amelyek szintén jó alapot nyújtanak az állami nyugdíj mellett az időskori biztonsághoz.

A befektetések világa inkább a kockázatot kedvelőknek szól; ha a szerencse melletted áll, vagy egyszerűen csak ráérzel a magasabb hozam lehetőségét is magukban rejtő részvények ízére, a kötvények működésének logikájára, az üzleti befektetések kapuja is kitárulhat előtted.

És persze ne feledkezzünk el a biztosításokról sem, amelyek védelmet nyújtanak különböző élethelyzetekre, valamint biztonságos befektetési lehetőséget kínálnak azoknak is, akik inkább szakértőkre bíznák megtakarításuk sorsát. Ezért is tekinthetők a legkedveltebb megtakarítási formának, amennyiben hosszú távra előre gondolkodva pénzt tennénk félre idősebb éveinkre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr697405500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása