Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? - Mi, nők

2015. augusztus 14. - naturevic

Eddig különféle társadalmi csoportok szemszögéből néztük meg, ki, hogyan készül az idős éveire. Most a társadalomnak egy olyan szegmensét vesszük górcső alá, amelyben minden társadalmi csoportból találunk képviselőket. Mi, nők ott vagyunk az idősek és fiatalok között, a jól jövedelmező és az alacsonyabb fizetésű szakmákban, sőt, nem kevesen közülünk egyáltalán nem rendelkeznek jövedelemmel. Továbbá van egy olyan feladatunk is az életben, ami csak nekünk adatott meg, és a mi vállunkat nyomja (még akkor is, ha van társunk és van szerető, támogatást nyújtó családunk): a gyermekek szülése és felnevelése. Noha örömteli és tiszteletet érdemlő tevékenységről van szó, arról is beszélnünk kell, hogy az anyaság nagyban befolyásolja karrierünket és kereseti lehetőségeinket egyaránt. 

A női karrier

Egye több fiatal nő indul el határozott elképzelésekkel a karrier útján. Ezt az is mutatja, hogy évek óta több nőt találunk főiskolai, egyetemi padsorokban, mint férfit. Bármelyik szakmában megálljuk a helyünket, és sokan közülünk férfiakat megszégyenítő sikereket érnek el a munkában, sporteredményekben, szellemi teljesítményekben. Nem mintha cél volna a férfiak túlszárnyalása, de tény, hogy nagyon hosszú időn át a nőknek nem volt lehetősége igazi szakmai életet élni és karriert építeni, hiszen a társadalmon belül az az elképzelés uralkodott, hogy nekik otthon, a fakanál és a gyerek mellett a helyük (ezekről még később). 

shutterstock_85012909.jpg

Évről-évre készülnek olyan felmérések, amelyek férfi-női összehasonlításban vizsgálják a fizetések mértékét,  a munkahelyi előmeneteli lehetőségeket, vagy éppen a politikai életben és a vállalatvezetők körében megjelenő nemi arányokat. Sajnos még mindig azt kell mondanunk, hogy a „gyengébbik nem” hátrányos megkülönböztetés áldozata. A női fizetések ugyanabban a munkakörben alacsonyabbak, a nőknek többet kell megtenniük/felmutatniuk ahhoz, hogy egy pozíciót megszerezzenek és megtartsanak, mint egy férfinak. Bizonyos szakmákba csak most kezdenek a hölgyek lépésről-lépésre „beszivárogni”, és bizony ilyen esetekben is sokkal többet kell tenniük az elfogadásért, érvényesülésért.

Milyen hatással vannak a fentiek a nők nyugdíjára? A folytatásban erre is kitérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr627706810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása