Tervezd a nyugdíjad

Kis nyugdíjstatisztika: A csúcsnyugdíj 1,3 millió forint havonta

2015. június 12. - naturevic

Márciusban körbejárta a hazai sajtót az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közlése, mely szerint a 2015-ös évben a legmagasabb, rendszeresen kiutalt nyugdíj havi összege 1,3 millió forint körül van. Az akkori cikkekben megjelent kommentárok szerint, ha nem is ilyen magas, de a 117.000 forintos átlagnyugdíjhoz képest magasabb összeg elérésére úgy lehet esély, ha

  • aktív éveinket megszakítás nélkül végigdolgozzuk,
  • ez idő alatt végig be vagyunk jelentve a keresetünk teljes összegére,
  • aránylag magas fizetésért dolgozunk,
  • és nem megyünk el a törvény szerinti időpontban nyugdíjba, hanem egy-másfél évtizeddel tovább dolgozunk.

Nézzük azért a további számokat, amelyek a Pénzcentrum tavalyi gyűjtésének statisztikai adatai. A csúcsnyugdíj valószínűleg egy idős úr számlájára érkezik minden hónap elején, hiszen statisztikák szerint a férfiak átlagnyugdíja magasabb (126.000 forint), mint a nőké (110.000 forint). A kilencven feletti nyugdíjasok átlagnyugdíja magasabb a jelenlegi átlagnál, és ők az összes nyugdíjra jogosult 2%-át teszik ki. Az idei átlagnyugdíj egyébként magasabb, mint a tavalyi (115.000).

shutterstock_114916645_kicsi.jpg

A nyugdíjasok kevesebb, mint felének a nyugdíja éri el vagy haladja meg az országos átlagot (46%). A maradékon belül 1,1 millió azok száma (a 2,02 millió nyugdíjast tekintve több mint 50%), akik 50.000 és 99.000 forint közötti összegből élnek havonta.

Ami a nyugdíjba vonulás idejét illeti, nagy szélsőségek között szóródnak az adatok. A kiemelt kockázatú munkahelyeken dolgozó, elsősorban egyenruhás szervezetek tagjai évtizedekkel korábban mehetnek nyugdíjba, mint az átlagemberek. Ez a néhány évvel ezelőtt hozott rendelkezés igen erősen megosztó a társadalmon belül, különös tekintettel arra, hogy olyan nyugdíjakkal vonulnak nyugállományba az erejük teljében levő fiatalemberek, amit bárki megirigyelhetne. 2011-es adatok szerint a legfiatalabb nyugdíjas 32 évesen ment nyugdíjba, kétszázezer forint feletti havi juttatás mellett. Szintén ebből az évből való az adat, mely szerint a legidősebb nyugdíjazott dr. Bárándy György ügyvéd volt, aki 91 évesen került nyugállományba (71 év szolgálati idő alapján állapították meg a nyugdíját). Egyébként hazánkban a jogosultak 94%-a azonnal elmegy nyugdíjba, amint lehetősége nyílik rá (kihasználva az esetleges kedvezményeket is).

Források:

Pénzcentrum
Index
HVG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr227537560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása