Tervezd a nyugdíjad

Hogyan készülünk a nyugdíjas évekre? – számla ellenében kapott fizetéssel

2015. július 30. - naturevic

Hogyan készül a nyugdíjra az a felnőtt, akinek nincs bejelentett állása?

A sorozat első részében már érintettük annak a társadalmi csoportnak a gondolkodását a nyugdíjról, akinek nincs bejelentett állása. Ott annyit említettünk meg, hogy aki ilyen körülmények között is vállal munkát, az nyilván „trükközni” kényszerül, abból a célból, hogy hozzájusson a fizetéséhez, így nem biztos, hogy fizeti maga után a nyugdíjjárulékot. Nézzük meg most alaposabban, hogy is gondolkodik, aki ilyen helyzetbe kerül!

Miért nincs bejelentett állásom?

A gazdasági válság első éveiben nagyon sok ember került az utcára. Ez nem azért volt, mert ne lett volna szükség a munkájukra, hanem azért, mert számos cég nem tudta tartani a korábbi üzletmenetét, hiszen olyan mértékben csappantak meg a bevételei, hogy hatalmas megszorításokat kellett alkalmaznia.

Az elbocsájtott emberek tömegei munkát kerestek, miközben a cégek minimális munkavállaló számára tudták biztosítani a bejelentett állást, és viselni annak terheit. Gyakran a cégeknél elvégzendő munka mennyisége nem csökkent a leépítésekkel arányosan, sőt kénytelenek voltak növelni a megrendeléseik számát, több okból is: egyrészt általában csökkenteniük kellett az áraikat, másrészt sokkal több bevételből tudták finanszírozni a működésüket.

shutterstock_216216832.jpg

Faramuci módon ez nagy számban vezetett oda, hogy megbízásos alapon alkalmaztak munkavállalókat (akár a korábban eltávolítottakat, akár olcsóbbakat), akiktől számlát kértek, hogy hivatalos úton tudják kifizetni a járandóságukat.

Hogy keres az, akinek nincs bejelentett munkája?

A kérdés többrétű. Egyrészt jelentheti azt, hogy mennyire fizetik meg az embert. Sajnos erre a válasz az, hogy rosszul, hiszen az alapvető cél, hogy a járadékok és az adó összegével kevesebbet szeretne költeni a cég a munkavállalóra.

Másrészt a címben feltett kérdés utalhat a metódusra, ahogy a munkavállaló a pénzéhez jut. Számlát kell biztosítania a megbízó részére, amelyet, ha ragaszkodik a legális úthoz, saját egyéni vállalkozása vagy más formátumú cége bocsájt ki. Sajnos ahhoz igen magas bevételt kell produkálni, hogy ez valóban megérje. Ha ez összejön, akkor természetes módon fizetnie kell maga után a munkavállaláshoz kapcsolódó járulékokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr897666362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása