Tervezd a nyugdíjad

10 tipp, hogyan spóroljunk a kertben

2015. június 05. - naturevic

A kertben a legtöbb pénzt a locsolás emészti fel, de nem csak akkor spórolhatunk, ha összegyűjtjük az esővizet. Aki családi házának kertjében szívesen nevel virágokat vagy zöldségeket, annak érdemes megfogadnia az alábbi tanácsokat.

  1. A nyári kánikulában mindig kora reggel vagy késő este locsoljunk, hogy a lehető legkevesebb víz párologjon el. Ez a növényeknek is jót tesz, hiszen a vízcseppek által összegyűjtött napfény megégetné őket.

  2. Lehetőleg ne kannából vagy slaggal, hanem csepegtetős módszerrel öntözzünk: így akár a víz felét is megspórolhatjuk.

    shutterstock_142730584.jpg

  3. Szeles időben a víz nagy része elpárolog, így akkor ne locsoljunk. Eső előtt szintén ne öntözzünk: inkább ellenőrizzük az időjárás-jelentést, mielőtt a kertbe indulnánk; és olyan automata öntözőberendezést vásároljunk, amely rendelkezik esőszenzorral.

  4. Az esővíz összegyűjtéséhez állítsunk egy nagy hordót az eresz alá. Ha épp nem várható eső, takarjuk le valamivel, hogy elejét vegyük a szúnyogok elszaporodásának.

  5. Ahelyett, hogy trágyát vásárolnánk, komposztáljunk: alakítsunk ki egy elkerített helyet a kertben, és ide gyűjtsük a levágott füvet, a száraz leveleket, illetve a konyhai zöldhulladékot. Ha megtelt a komposztáló, a tetejére szórjunk földet: hat hónap múlva kész a tápanyagdús, természetes komposzt.

  6. Az automata öntözőrendszer felállításánál ügyeljünk arra, hogy ne a járdát locsoljuk; és a klímaberendezés kültéri egységét is úgy rögzítsük, hogy a lehulló vízcseppek ne oda hulljanak.

  7. Ahhoz, hogy a kerti medencéből minél kevesebb víz párologjon el, használaton kívül takarjuk le. Használat közben pedig a kifröcskölés minimalizálásával spórolhatunk: ennek érdekében ne töltsük csurig a medencét.

  8. Gondoskodjunk az üvegház szigeteléséről; így sokkal kevesebbet kell költenünk a fűtésére.

  9. Fűnyíráskor hagyjuk egy fokkal hosszabbra a füvet, így kevesebbet kell locsolni, hiszen a hosszabb szálak közül kevesebb víz párolog el.

  10. Ha a kertben mossuk le az autót, használjunk természetes tisztítószereket, hogy a földbe szivárgó vegyszeres víz ne pusztítsa ki a növényeket, és ne kelljen őket újratelepítenünk.

A fentiek megfogadásával kisebb költségek mellett termelhetjük meg a reggelire és vacsorára valót – amivel természetesen szintén spórolunk, arról nem is beszélve, hogy a házi zöldség finomabb és tápanyagdúsabb is, mint a bolti.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr487519572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FélszeműKalóz (törölt) 2015.06.07. 02:16:25

fú de picsa hasznos tippek
életemben nem találtam volna ki bazzzeggggggggggggggg

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.06.07. 12:19:39

@FélszeműKalóz: Ne hisztizz, egy újszülöttnek minden vicc új. Egy kezdőnek hasznosak ezek a tippek, valamint számos házat, kertet látni, ahol - bármilyen triviálisak is ezek a tippek - mégsem így locsolnak, de közben sírnak, hogy milyen sok víz fogy.

funfun 2015.06.07. 13:00:32

Nagyon jó tippek az átlagos magyar nyugdíjasnak (tervezdanyugdijad.blog.hu), de amúgy minden keményen dolgozó kisembernek. Kert, üvegház, medence. Na ja.

KissGecihuszár 2015.06.07. 16:00:22

Amit viszont nem láttam megemlítve, az a FÚRT és/vagy ÁSOTT KÚT (gondolom, a kettő közti különbséget nem kell hosszasan magyaráznom?!), pedig ha valami, nos akkor ez a 2 víznyerő hely a legtakarékosabb mind a kerti locsolás, mind pedig -természetesen ez utóbbi csak a fúrt kútra vonatkozik- a házikó általános -sőt aktív szenes, azaz az ú.n. "3 poharas" vízszűrő esetében-, illetve ivóvíz ellátásának legtakarékosabb megoldására. Igen, egy fúrt kút beruházása valóban nem 0.- Ft, hanem alsó hangon olyan 300ezer, mely a hozzávalókkal, úgymint a cső mélyére, tehát akár 50-70 méter mélyről a vizet a legalább 170-200 L űrtartalmú hydrofor tartályba juttató cső búvár szivattyú, a BRIO típusú áramláskapcsoló, egyéb villamossági cuccokkal egyetemben már a 400ezret is elérheti, viszont amennyiben kalkulálunk egy átlagos 7-800 Ft/m3 víz és csatorna díjjal, nos ez esetben könnyen kiszámítható, hogy egy átlagos 4 fős családdal, illetve 1000-1500m2-es kerttel számolva ez az ár olyan 4-5 év alatt megtérül, s onnét már csak a szivattyú(k) által elhasznált villanyáram díját (havi c.a. 50kWh,azaz 3000.- Ft, ha mindennap összesen 2 órát mennek) kell kalkulálni, mint rezsi vonzatot. Ezen kívül érdemes még esővíz gyűjtő ciszternában is gondolkodni azoknak, akiknek nagyobb tetőfelületű háza van, ugyanis 1-1 kiadós zápor, zivatar, felhőszakadás esetén akár !2-3m3! csapadékvíz is összegyűlhet a ciszternában, feltéve hogy az összes esőcsatorna egyesítve van mondjuk egy 160-as PVC nyomócsőre, mely gond nélkül képes percenként akár 100 Liter, a tetőfelületeken összegyűlt vizet is továbbjuttatni az akár 5-8m3-es betonciszternába. Ennél nagyobb űrtartalmú nem szükséges, ugyanis az a cél, hogy az összegyűlt esővíz megfelelő ütemben ürüljön, ne álljon, pangjon benne sokáig, még akkor sem, ha a ciszterna fedett, tehát nem éri közvetlen napsugárzás, illetve nem tudnak belemászni különböző rovarok, egyéb kisrágcsálók. A beömlőnél célszerű egy erős "kerítést" ráhúzni a cső végére, elkerülendő hogy a csatornán keresztül kerüljön be nem kívánatos cucc és/vagy élőlény a ciszternába. Természetesen a ciszternából is szivattyúval (feszívó, melyből elég az 1.2-1.5kW-os) tudjuk kiszívni a locsolóvizet, de érdemes úgy megcsinálni a tetejét, hogy annak egy része nyitható, ez esetben akár a locsoló kannát a vízbe mártva is tudunk vizet vételezni. Remélem, ezek már sokak számára hasznosítható, értékes tanácsok voltak?!

FélszeműKalóz (törölt) 2015.06.09. 00:14:25

@Hujber Tünde: a tetves faszom hisztizik itten?
buzi-e vaty?

FélszeműKalóz (törölt) 2015.06.09. 00:16:01

@KissGecihuszár: az se normális aki Mo-n talajvizet viritykel, meg tolja asztalára

KissGecihuszár 2015.06.09. 10:00:17

@FélszeműKalóz: Miről beszélsz te?? Mióta talajvíz a fúrt kútból, több vízzáró réteg alól, kb 30-40-50 méter mélyen lévő víz? Szerinted a vízművek csápos kútjai (nem a parti szűrésűekről beszélek, hanem a kistelepülések mindenféle folyótól, tótól távol lévő FÚRT kútjairól!) honnét nyerik a vizet?? Kicsit nézzél/olvassál utána a FÚRT és az ÁSOTT kút közti különbségnek, még mielőtt ekkora koronás baromságokat böffentesz ki magadból! Jézusmária, megint leverte az EQ a késes biztit!

FélszeműKalóz (törölt) 2015.06.10. 01:31:23

@KissGecihuszár: látoma aszaros hugyos víz elvette az eszed amit évek alatt elfogyasztottál
süti beállítások módosítása