Tervezd a nyugdíjad

6 tipp, hogyan spóroljunk az áramon

2015. május 20. - naturevic

A felesleges költekezés visszaszorítása mellett a rezsin is spórolhatunk. Természetesen nem kell gyertyával világítanunk lámpa helyett, de így is lefaraghatunk a villanyszámlából.

1. Energiatakarékos égők

Cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékosra. Egy kompakt fénycső 10 ezer órányi fényt biztosít (tízszer olyan tartós), és 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Az energiatakarékos égő drágább, de a befektetés megtérül; ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy az összeset lecseréljük, legalább a leggyakrabban használt égőkkel tegyünk így.

shutterstock_101806765.jpg

2. Mozgásérzékelős lámpák

Ingatlanunk biztonsága, illetve a kényelmünk érdekében érdemes megvilágítani házunk bejáratát. Azonban épp elég, ha ezek a lámpák csak akkor gyulladnak fel, ha valaki megközelíti a házat – így szereljünk fel mozgásérzékelőt.

3. Energiatakarékos készülékek

Cseréljük le a nagy háztartási gépeket – mosógép, hűtőszekrény, fagyasztó, mosogatógép – energiatakarékos változatra.

4. A klímaberendezés karbantartása

A rezsi körülbelül felét a lakás hűtése és fűtése teszi ki. Ha közvetlen napfény éri a klímaberendezést, akár 10 százalékkal több elektromos áramot is használhat. A megfelelő elhelyezés mellett az időnkénti karbantartásról is gondoskodjunk, hiszen a készülékbe jutó, a szabad levegőáramlást akadályozó por és szennyeződés csökkentheti a berendezés kapacitását, így növelheti energiafogyasztását.

5. A készenléti mód kikapcsolása

Ne hagyjuk bekapcsolva az épp nem használt készülékeket (készenléti módban se). A legegyszerűbb, ha több hasonló készüléket (televízió, hifi, DVD-lejátszó stb.) ugyanabba az elosztóba dugunk, így csak annak főkapcsolóját kell kapcsolgatni.

6. A hűtőszekrény megfelelő elhelyezése

A hűtőt a konyha leghűvösebb részén helyezzük el, így például ne az ablak alatt vagy a radiátor mellett. A berendezés és a fal között legyen legalább 5 cm távolság, hogy ne akadályozzuk a levegőáramlást.

A fenti megoldások alkalmazásával már a következő hónapban kellemes meglepetésben lehet részünk, amikor megkapjuk a villanyszámlát.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezdanyugdijad.blog.hu/api/trackback/id/tr217476334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyu 2015.05.21. 15:12:34

"Cseréljük le a nagy háztartási gépeket – mosógép, hűtőszekrény, fagyasztó, mosogatógép – energiatakarékos változatra."

Nem hinném, hogy a mai 100e-be kerülő háztartási gépek valaha is visszahozzák megspórolt víz/villanyszámlában az árukat egy 10-15 évessel összehasonlítva.
Ahhoz már túlságosan is élettartamra vannak tervezve, aztán az első gariidőn túli meghibásodásnál vehetsz újat, mert nem lesz gazdaságos javítani.

Míg egy régi Lehel hűtőhöz fillérekért van az alkatrész, az éves szinten +8-10e villanyszámlát meg ki lehet bírni.

halaloszto 2015.05.21. 16:08:39

@nyu: ez nem hit kérdése. ki lehet számolni. Egy családi kombinált hűtő ha A++os akkor évi 100-150kWh-val fogyaszt kevesebbet mint egy régi B-s. Ez évi 4-6000 forintot jelent.

Vajk

nyu 2015.05.21. 17:09:09

Annak idején méricskéltem a 20 éves Lehelt (207+59 liter térfogat), 372kWh-ra jött ki az éves fogyasztása, fogalmam sincs, milyen osztályú lehet..

Egy 215+50 literes A+-os Zanussira írnak 242kWh/évet, ez tényleg 5900Ft difi/év.

GöTi 2015.05.21. 17:09:21

"Egy kompakt fénycső 10 ezer órányi fényt biztosít (tízszer olyan tartós)" - a tapasztalatom mást mutat, mint az EU propaganda. Vittem már vissza ilyen vackot (egyszerre többet szoktam vásárolni) azért, mert zajos volt, sunyin, idegesítő hangot adott ki. Az élettartamuk pedig általában alatta marad annak, amit mesélnek róluk. Korrekt lenne, ha már az EU ránk kényszerítette ezt a szemetet, akkor ráírnák a műanyag testre a gyártási időt, és ha mondjuk 2 éven belül tönkremegy, akkor számla nélkül cserélnék. A kompakt fénycső a szemnek nem biztos, hogy jobb,mint a hagyományos, vagy a LED fényforrás. Ha már takarékoskodunk, akkor én az utóbbira szavazok.

Szzzz 2015.05.21. 17:15:02

@nyu:

A régi fos Minszk fagyasztód annyival fogyaszt többet egy modern darabnál, amiből 10 évente vehetsz egy A+++ újat. Az meg egyszerűen nem igaz, hogy a mai hűtők jobban elromlanak. Konkrétan senkit nem ismerek, akinek valaha is szart volna be hűtője.

Egyébként meg a magyar csóró a spóroláshoz, mert legfeljebb arra van pénze, hogy megvegye a fos kínai Candy mosógépet, meg a változó vicces márkaneveken forgalmazott kínai kompakt fénycsövet meg szar ledet. Persze a dobozra ráírják, hogy 100000 órát kibír, meg hogy 100lumen/watt, nem mintha az átlagnép tudná, hogy az mit jelent, a papír bármit elbír, és aztán ki méri meg valaha is, hogy tényleg annyi fényta ad-e, és nem döglik-e be hamarabb... Komoly ember eleve nem is vesz kompakt fénycsövet, mert hulladék mind, az a lényege, hogy kényelmesen be bírd tekerni az E27 foglalatba a karos csillárba. Komoly ember eleve normálsi T5 fénycsöves lámpát vesz, és arra cseréli az ósdi csillárját. Minősgi fénycsőelektronikával, aminél ugye nem az volt az egyetlen tervezési szempont, hogy beférjen a kompaktfényőcs műanyag tokjába... Egy jó minőségű T5 fénycső kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb legszarabb kínai ömlesztett elektronikai hulladék kompakt. és kb másfélszer olyan hatékony, három-ötször annyi ideig bírja...
Na ilyet kell tenni a szobákba.
a budiba, kamrába meg mehet az IKEÁs led.

micsoda? 2015.05.21. 17:35:02

Vitaindítónak jó a poszt, mert a hozzászólásokból lehet tanulni. Azért azzal a legtöbb ember tisztába van, hogy kínai nem éri meg az árát. Más kérdés, hogy csak arra van pénze. Persze van kivétel is. Vettem már kínai - nem műszaki terméket - fele áron, ugyanazt, mint amit a szupermarketben árultak.

John Doe3 2015.05.21. 17:45:36

Az 5. ponthoz: az EB 275/2008/EK sz. rendelete készenléti állapotra max. 1W fogyasztást enged meg. Az ezt teljesítő készülékeket már nem érdemes kihúzgálni.

Szzzz 2015.05.21. 17:51:07

@GöTi:
a beépített elektronikás fénycső eleve szar kosntrukció, és gyanúm szerint valószínűleg a szarból is szart vettél. Azért gyártják, hogy kényelmesen be tudd tekerni az ósdi csillárba (aminek tervezésénél anno szinténnem volt szempont, hogy fényforás fényéből minél kevesebbet árnyékoljon el maga ), és boldogan ringasd magadat a tudaban, hogy milyen jól spórolsz éppen.
Vegyél rendes fénycsöves lámpát, vagy igazi kompakt csöveset, ahol az elektronika külön van. Egy normális elektronika (Osram, Helvar, Vossloh... stb) is csak pár ezer forint, teljesen értelmetlen kínai szart venni.
Arról nem is szólva, hogy nem annyiból áll a választásod, hogy lebehetsz a polcról spirálos 10wattos meg gömbölyú műanyagbúrás 13 wattos "kompaktizzót", hanem pár wattól a 80wattos fényárig, a 2700K "hagyomáynos izzó" fehértől a 8000K égboltfehér színhőmérsékletig, vannak különféle célokra optimalizált (hosszabb élettartamra, több fény/wattra, kis méret/nagy fényerőre, optimalizált) változatok. És ezeknek minden kombinációja, permutcáiója. A legkevésbé gazdasáogsak is jellemzően bőven 70lm/W fölöt teljesítenek (ez kb a csúcs, amit a ledek tudnak, amit meg tudsz venni), a legtakarékosabbak pedig elérhetik 100lm/W-ot is. És ezek valóban mennek is 10ezer órát...
És nem, nem villognak. (Fojtótekerccsel gyújtókondival már 15 éve nem divat fénycsövet hajtani, a korszerűeket nem is lehet, az, hogy egyáltalán még kapható a boltban, az abból a kollektiv lelki és anyagi szegénységből fakad, hogy a tanácsházán meg a kórházba meg póstán meg az iskolában a tanteremből még mindig nem dobták ki a picsába a 30 éves bemattult szétrepedt, zúgó armatúrákat, hanem inkáb szorgalmasan veszik bele az alkatrészt mert hogy ugye azt occsóbb.

Szzzz 2015.05.21. 17:56:39

@Szzzz: ja, hogy valami hátránya is legyen: azt elfelejtettem, hogy minimális utánanézést igényel a dolog, hogy tudd, mire van szükséged, mi mire jó. Adott teljesítményű fénycsőhöz adott elektronika való, és adott telejsítményhez jellemzően adott hosszúság is tartozik.
... nem árt tudni, mivel sokan autót, házat, hitelt is full fogalmatlanul vesznek, miért pont egy ilyen fillres szar legyen kivétel, hánem, háde

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.05.21. 18:21:26

@GöTi: "a tapasztalatom mást mutat, mint az EU propaganda" óóh, ez annyira tipikus magyar. Megveszed a kínai xart aztán csodálkozol hogy nem működik, és te máris kifogtál a zeu világ-összeesküvésén.

Én eddig többynire fapados Ikeás takarékos izzókat vettem, nem sok égett ki jópár év alatt (azéért pár igen), de ahhoz képest hogy a 60 wattos izzók milyen gyorsan égnek ki (a fogyasztáról nem beszélve), elég gyorsan megtérülő beruházás többségük. A ledesek ráadásul nagyon jól is világítanak.

Van még talán 2-3 hagyományos izzó a házban, amit alig használok, ott jól jön a gyors felizzás és arra a pár percre nem kell takarékos égő. Ha kiégnek majd ők is kapnak ledes utódot...

GöTi 2015.05.21. 18:52:43

@Szzzz, Ződ2000 : Egészen konkrétan Osram lámpocskát vittem vissza, többet egyszerre. Mindegyik szar volt.
Ha már szóba került, megjegyzem, hogy sikeres vagyok a zizegő, sípoló elektronikai cuccok beszerzésében: Philips nagyképernyős TV-t és LED égőt is sikerült már kifognom. Egyik sem kínai márka volt, de akár ott is gyárthatták, mint manapság minden mást is amit használunk.

Pipas 2015.05.22. 07:37:46

1. A kompakt fénycső elavult technológia, ha már tanácsot akarunk adni, akkor ledes világítást kellene javasolni.

2. A készenléti mód kikapcsolása nem eredményez mérhető fogyasztásváltozást, olyan elenyésző a fogyasztás ilyenkor, hogy azt kimutatni nem lehet.

3. Ha már itt tartunk, akkor a lokális világítás sokkal eredményesebb megtakarítás szempontjából. Ne világítsuk be az egész szobát/lakást, csak azt a területet, ahol valóban szükségünk van a fényre.

úgyiselfelejtem 2015.05.22. 09:27:46

Lehet már kapni normális fényerejű LED-es izét (izzót, égőt, lámpát, hogyhívjákeztmost?) ?
A sokezer forintos 8-10 wattos csodák produkálják max egy 40 wattos régi izzó fényét, ami (nekem) marha kevés.

Már meging egy nick 2015.05.22. 12:11:05

Ne haragudjon meg a szerző, de ez a cikk nem való az index címlapra, az index2 -re sem. Semmi szakmaiság, se tapasztalat, se mérések.... általános iskola 5 -dik osztálytól felfele szerintem a gyerekek ettől színvonalasabb anyagot hoznak össze.

Klímáról, hűtőről úgy írni, hogy az inverteres technológiát meg sem említi?

Világításról úgy írni, hogy a led mint olyan meg sincs említve :) OKé, hogy nem kell mindenhova led, nem mindegy milyen, de hogy úgy ahogy van kimaradjon egy ilyen felvilágosító cikkből? :)

Készülékekre meg annyi, hogy cseréljük le :) Aha. Mosógépnél, mosogatógépnél egy bizonyosnál nagyobb megtakarítást nem lehet elérni akárhány A ++++++ t írnak rá, mivel adott mennyiségű vizet fel kell melegítsen, innentől fogva a besorolás ezeknél parasztvakítás.

Pipas 2015.05.22. 18:43:55

@úgyiselfelejtem: Érdemes megpróbálkozni a "led filament" lámpákkal, azok elég erős fényűek. Mondjuk nekem volt olyan, ami egy nap alatt tönkrement, kínai volt, úgyhogy rizikós a dolog. Viszont ezeknek elég kellemes és erős fénye van, igazávól nem is nagyon lehet megkülönböztetni őket a rendes izzóktól, ha be vannak kapcsolva.

Vannak még igen erős "led corn" lámpák, de azokból azért elég drága a nagyobb teljesítményű változat.

Udvarra, teraszra a 10-20-50-100 Wattos "led flood light" lámpatestek elég erősek és lámpatesttel együtt is elég olcsóak.

MIndezeket szerintem az ebay-en érdemes megvenni, akkor elkerüli az ember a 27%-os áfa meg a vám, meg a fene tudja még milyen dolgok kifizetését és értelmes áron kaphatja meg ezeket. Ha egy 3000 forintos led reflector tönkremegy, akkor megvonja az ember a vállát és vesz egy másikat.

Pipas 2015.05.22. 18:48:43

@GöTi: "sikeres vagyok a zizegő, sípoló elektronikai cuccok beszerzésében"

Ezek az energiatakarékos lámpák egy idő után mind elkezdenek sípolni. Ha szét tudja az ember feszegetni a műanyagot sérülés nélkül, akkor egy ragasztópisztollyal (olyan melegítős) egy kicsit körbe kell ragasztani a vasmagot amelyik lötyög és utána még hosszú évekig lehet használni.

Ma már ritka az a műszaki cucc, amit ilyen egyszerű eszközökkel meg lehet javítani, egy élmény. :D

Kalac 2015.05.24. 09:46:01

A cikk 0 értékű. Számolni kell megtérülést és utána lesz meglepi. Nem éri meg csak ott,ahol napi 8 órát megy.

protézisesh 2015.05.25. 11:45:00

@halaloszto: evi megtakaritas 4000ft, uj keszulek ara 100.000ft, megterules 25 ev.... :(

Kompaktfenycso, plane ledes izzo detto... Raadasul az elettartam is kamu. 10 eve koltoztunk be az akkor vadiuj csaladi hazba, ahol minden izzo uj volt. Az izzoink 90%a a mai napig eredeti. De a kivancsisagbol vett ledese kozul mar pusztult meg 1-2 even belul. :(

Es a legszebb: liszterzekenyek a gyerekeim, ezert a 2.3kW-os elektromos suto hetente 3szor megy. Ha szaunazok, az is 3,5kW. Mosni is kell. Ezekhez kepest a vilagitas picsafust...

A cserelj ki mindent jobbra, olcsobbra energiatakarekosra alapvetoen egy soha meg nem terulo beruhazas csaladi meretben. Uj bezserzesnel, epitkezesnel, bagy a regi tonkremenetelenel persze erdemes figyelembe venni, de a mukodo jot kidobni, az pazarlas.

halaloszto 2015.05.25. 13:07:36

@protézisesh: ne az új árával hasonlítsd össze. hanem azzal hogy mennyivel drágább a takarékos új mint a pazarló új. működő cuccot nyilván nem érdemes lecserélni, max ha el tudod adni jó áron.

az otthoni szauna meg nem a spórolásról szól, ez a cikk nem azoknak szólt akinek van otthon helye egy szaunára.

Vajk

Gear 2015.05.25. 21:35:59

Valahogy az az érzésem, hogy ez egy valahonnan átvett írás, hiányzik belőle minden személyesség, tapasztalat és ahogy más is észrevette a szakmaiság (nem ír frekis klímáról, LED stb.)... Ha a posztoló leírta volna hogy neki az energiatakarékos égők ennyi pénzt hoztak ennyi és ennyi idő alatt az valami...
Az elmúlt 8 év alatt többször ki kellett cserélnem az összes energiatakarékos csövet. Volt köztük gagyi (pukkant is) márkás (Osram, GE), egyik sem bírta a rá írt időtartamot. Osramot ezért sem veszek, meg azért sem mert az izzói (40-es gyertya) is az ipari hulladék szintjén mozognak. Jelenleg a GE vált be nálam.
Valamint értem én az energiahatékonyságot, de nem tudom ki hogy van vele, de nekem a színmélység, melegség is számít. Ma már ugyan egyre jobb kompakt fénycsövek készülnek, de az izzót még mindig meg sem közelítik. LED-et meg egyáltalán nem használok, amilyen drága olyan hideg fénye van.
Ha spórolni akarsz, egyszerűen kacsold le a nem használt helységekben a villanyokat.
És bocsánat de nem hoz lázba ha évi 6000 forintot spórolnék egy A +++++ készülékkel aminek az árkülönbsége jóval nagyobb mint 6000 Ft. (Persze ha ugyan arról a készülékről beszélnék, csak kevesebbet fogyasztana az más kérdés lenne...)
És még egy dolog, ne legyenek illúziók, mind Kínában készülnek, mindegy hogy márkás vagy sem. Meg kell találni köztük amelyik megbízható (nem könnyű).

protézisesh 2015.05.26. 10:22:49

@halaloszto: 1.) nagygépeknél értelmetlen a kérdés, mert már CSAK A, A+ és A++ gépeket lehet kapni, az energiazabáló új gépek eltűntek. Az A+ és főleg az A++ gépek viszont buta módon túl vannak árazva, a ++ felára annyival több, hoyg értelmetlenné (=kitermelhetetlenné) teszi a magasabb árat a fogyasztáscsökkenéssel.

2.) világítástechnikában meg annyival drágább a LED mint az izzó, (200Ft vs 3500Ft) hogy azért nem érdemes matekolni rajta...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.05.26. 10:48:46

@protézisesh: ahogy a posztban is írták, legalább a fontosabbakat érdemes cserélni. Az a maradék pár izzó nálunk körbevándorol amíg mind ki nem ég.

De van pl két lámpa a gyereknél aki állandó éjszakai fényt kér. Na ott gyorsan megtérül a az 1wos ledes égő.

Vagy a nappaliban lévő spotok (amelyek amúgy is sokat fogyasztanak és gyorsan kiégnek), oda megérte a drágább ledes. Egyébbként a ledesek sem ennyire drágák, az energiatakarékos égők árát pedig a ledesek érkezése vitte le. Ja és érdemes nézni az akciókat is, pl az IKeánál nem mindegy mikor veszi meg az ember...

Szerintem hülyeség azon a párszáz forinton szőrözni, gyorsan behozzák az árukat.

lezsír (törölt) 2015.05.28. 08:20:07

@Szzzz: nekünk szart be új hűtő, gari időn éppen túl, de javíttatni számla nélkül még mindig olcsóbb volt, mint újat venni

A mai hűtőkben a polcok, fiókok műanyagja is vacak, törékeny, szemét.

Mosógép szintén ilyen.
Lehet (sőt biztos), hogy jóval kevesebbet fogyasztanak a maiak, de tervezett élettartamuk is fele-harmada a régieknek. Tapasztalat... Romlott el új mosógépem gariidőben, majd azon túl is.

Energiatakarékos égő (kompakt fénycső) környezetszennyező, pláne ha eltörik, élettartama nagyon lerövidül, ha gyakran kapcsoljuk fel-le, eleve az ára miatt csak ott éri meg, ahol sokat használunk lámpát. WC-ben, fürdőszobában nem éri meg. Begyújtáshoz sok energiát használ, ha csak 15 percnél rövidebb ideig égetsz lámpát, akkor nem szabad oda beszerelni. Ahol fél napot van felkapcsolva ott nyilván megéri.
Én mielőtt kivonták a boltokból, még bevásároltam hagyományos izzóból, filléres költség, sose lehet tudni... WC-be tuti nem veszek kompakt fénycsövet, mert naponta 3 percet töltök ott szarással, hugyozással (katonaságnál hozzászoktam, hogy gyorsan intézzem ezeket a szükségleteimet :).

satan.adam 2015.06.16. 12:28:56

@úgyiselfelejtem: 2000ft-ért vettem egy 3 wattos ilyen "csodát" tökéletesen működik, sőt két rendes izzót váltottam vele akkora a fénye. És megmértem, tényleg 3 wattos
süti beállítások módosítása